Gisterenavond om 17u thuisgekomen, en dus nog anderhalf uur licht voor de boeg om buiten te werken. De wind gierde behoorlijk, daar rond onze vijver, en het was ook niet echt warm, en dan begon het nog te regenen, maar ik moest en zou de laatste paaltjes in de grond steken, zodat we zaterdagmorgen aan de omheining zelf kunnen beginnen. Natuurlijk: overal wortels, penen en stenen in de grond waardoor je 3 keer opnieuw kan beginnen vooraleer je een geschikt gat hebt, 2 paaltjes ontdekt die niet mooi in de rij stonden en dus opnieuw moeten worden geboord, een ander paaltje dat wegens ondergronds water helemaal verzakt was, enz. Bovendien was ik de plaats van het hekken vergeten (daar moeten de paaltjes dichter bij elkaar staan) en ziet het er naar uit dat we de kippen in een ander perk zullen steken waarvoor we dus nòg meer paaltjes zullen moeten zetten. En bovendien weten we nog altijd niet goed hoe die omheining tegen die paaltjes moet worden gevezen (iemand raad of ervaring?) Gevolg: onderdeappelboom in niet al te genietbare stemming. Dan maar de raad van buikberg ter hand genomen en mijn groententuintje gaan bekijken. Daar staat nog niets, dus dat kan nog niet tegenvallen :-).
Dat ‘tje’ in groententuinTJE valt eigenlijk nogal mee. Al stappend ben ik tot de conclusie gekomen dat het zo’n 5 op 15 meter is. Nu zou je voor een zelf-onderhoudende tuin voor 4 personen (dus nooit meer groenten moeten kopen en de diepvries vol) 250 m² nodig hebben. Zonder bewaaraardappelen 180 m2. Met die 75 m² komen we dus al een serieus eind vooruit, een veel te serieus eind zelfs als je het mij vraagt…
Niettemin, met de info uit het VELT-boek en die van Mme Zsazsa voor ogen heb ik zowaar een schema bedacht (ja hoor, daar is ze weer met haar paintshop):
Het is nog miniem, maar het heeft toch al een beetje een combinatie van wisselteelt en combinatieteelt. Erg makkelijk is zo’n schema niet. Ik zou bijvoorbeeld veel meer bladgewassen willen plaatsen, en minder patatten, maar aangezien alles doorschuift, moeten die perken allemaal even groot zijn. Ik heb het wel een beetje opgelost door rabarber bij de patatten te zetten en de aardbeien bij de vruchtgewassen. Aardbeien moeten trouwens ook mee in de wisselteelt, en ik zou nog eens moeten uitvinden hoe het zit met stro bij die aardbeien en kapjes erover. Idem voor plastic of anti-vogeldingen in de moestuin (’t is zo lelijk, dat plastic…)
De patatjes zijn er ondertussen in ieder geval klaar voor, al heeft het experiment uitgewezen dat de aardappeltjes aan de westkant beter kiemen dan die aan de oostkant. Hoewel beiden uit de zon staan, zijn die aan de oostkant te snel gekiemd en een beetje groen geworden.
En toen ik van dit alles weer helemaal opgekikkerd en vrolijk was geworden, keek ik op van mijn groenteperk en zag in de tuin van mijn kersverse buurmeisje… een volledig aangelegde kippenren met kaarsrechte paaltjes en de draad er al tegen. Aaaaaaaaaaaaaaaaaargh!
goed geplan(d/t) is half gewonnen. Met die bladgewassen zou ik niet al te erg inzitten, sla en consoorten zet je maar her en der tussen de wat tragere groeiers, ik geloof dat die bladgewassen niet de meest kritische speler in de roulette zijn. De aardbeien laat ik een beetje achterop hinken, ’t is te zeggen, ik zet een nieuwe rij waar de vroege aardappelen geoogst werden, en daar mogen ze dan nog een jaar of twee blijven staan. Zo heb je dan een paar rijtjes die met wat vertraging toch mee verhuizen. Ik heb net in een boekje gelezen dat aardbeien een wat zuurdere grond verdragen, vanaf dit jaar wordt de mulch rond de aardbeien dus van dennenaalden. Rabarber zou ik uit de rotatie halen, die blijven net als asperges, artisjok, .. beter op een zelfde plaats staan (rabarber om de zoveel jaar misschien wel eens ‘verjongen’ maar elk jaar verhuizen heb ik nog niet veel gezien of gehoord).
Bedankt voor de reactie. Die rabarber staat daar inderdaad nogal vreemd. Ik kan hem natuurlijk wel uitspitten volgend jaar, maar ik overdenk het nog eens.
Ik wou je trouwens op jouw site ook nog iets vragen, maar ik raakte niet ingelogd. Je hebt het daar over koffie als compost. Heb je misschien ook ervaring met as? (gebruikte mijn grootvader altijd, alsook tabak).Ik heb nu namelijk nog geen compost, en zoek dus iets om mijn groenten een duwtje in de rug te geven.
Voor de kippenafsluiting: als het kippegaas is met houten paaltjes: vastnieten met lange nietjes!
Behoorlijk groot stuk groententuin overigens!
Asse is goed voor het kaliumgehalte van de tuin te verhogen, en is zeker niet hetzelfde als compost. Best gebruik je ze allebei.
Wij hebben ook heel veel plezier van onze openlucht-courgetten en pompoenen, misschien de moeite om er daar ook een paar van tussen de komkommers te zetten? (met twee courgetteplanten = 2m2 hebben wij veel te veel en kunnen nog massa’s soep maken naast de gewone hoofdgerechtgroenten 😉
En wat ik er nog wou bijzeggen: sjiek gedaan! (sla, radijzen, spinazie, … kan je inderdaad gewoon overal wat tussen zaaien, die hebben zeer weinig last van ziektes en zijn dus niet zo streng gebonden aan de wisselteelt. Voor kolen, peulen en aardappelen wel belangrijker).
Goed bezig! Vergeet de buurmeisjes en wees trots op jezelf! Ikzelf sta nog nergens wat moestuin betreft. ’t Zal dus voor volgend jaar zijn. En wat afspanningen betreft: schrammen in kastanjepalen is een piece of cake!
@appelboom: in je Velt-boek (uit de bieb, of al gekocht?) zul je onder ‘omschakelen’ vinden: leer compost maken. etc; wie zonder eigen kompost begint, moet kompost kopen of gebruik maken van goede, organische handelsmest
(heb de vijde editie ook maar eens uit de bib gehaald, maar ik zoek eerder de ‘ecologische siertuin’)
@ Bart: ’t is zo’n hekwerk met gespleten kastanjepaaltjes. Maar daarover, en over mijn lang niet meer zo’n groot groenteperk later meer 😦
@ Buikberg: en om te weten of het kaliumgehalte in mijn tuin omhoog moet, moet ik… een grondstaal laten uitvoeren! 😉
@ Nico: ik heb natuurlijk wel veel plannen, maar nog lang geen groenten hoor. Dat kastanjehout blijkt inderdaad superzacht.
@ dieter: voorlopig nog een velt-boek uit de bib uit 1999. Maar ja, ’t zijn toch de wetten sinds de laatste ijstijd die gelden, dus wat maakt de datum van uitgave uit hé 🙂 (ecologische siertuin in onze bib ook niet te vinden…)Kompost kopen, ja, ik weet zo niet, ik heb tenslotte wel die rot-hout-aarde, dus misschien is dat toch zo slecht niet?
@appelboom Bwa, je moet toch ‘opletten’. In de laatste beschikbare editie “werden alle hoofdstukken aangepast, maar vooral Bodem en Bemesting werden aangepast aan de nieuwe inzichten. In het hoofdstuk Gewasbescherming krijgt preventie nog meer aandacht. Ook nieuw in deze druk zijn de 70 kleurenfoto’s van verschillende groenten”.
Interessant en leuk blog!
Ben zelf ook een ‘beginnend tuinierster’ en dankzij de kennis die hier in ‘blogwereld’ al heb opgedaan ( o.a. Mme ZsaZsa), durf ik het eindelijk te wagen om een moestuintje te beginnen (heb de vorige jaren net als jij ook enkel maar geexperimenteerd met wat sla en radijsjes)
Jouw schema is ook een uitstekende leidraad, merci om het zo mooi weer te geven!
Nu zit ik wel met een vraag: mijn moestuin komt in een hoek in mijn gazon -3 jaar geleden volledig omgegraven en gazon gezaaid- zal ik spitten of net niet, een laag grond erover beter? Of kunnen Bart of Dieter mij hierin beter informeren? (by the way: heeft ‘Dieter’ ook een blog?)
Tot de volgende …
Groetjes Ann
Ann, tof dat je de weg naar de tuinblogs gevonden hebt! Het is gigantisch wat je van de meer ervaren bloggers hier kunt leren.
Ivm gras, sja, de eeuwige tip is om het een winter lang af te dekken en in de lente te ontdekken dat het weg is, maar heb je nog zoveel geduld? En anders spitten maar. Voor één keertje, waarom niet? Of nu met de helft beginnen en de andere helft afdekken tot volgend jaar?
En Dieter heeft geen blog. Erg hé?! Dieter, nu hoor je het ook eens van een ander: dringend beginnen bloggen!
@appelboom @Ann. De appelboom weet best wel dat Dieter een blog heeft, maar dan niet over tuinen. Dieter overweegt weliswaar ook iets te doen met ‘zijn’ tuin, maar haalt zijn info eigenlijk ook alleen maar uit de blog van Bart of madame Zsasza, en eens een boekje of een cursusje hier en daar. de website van OVAM staat vol met leuke publicaties over compost(eren), kippen houden, mulchen, ecologisch tuinieren. Ook de provincie West-Vlaanderen heeft daar een boekje over (zie mijn boekenrek en de link via Bart’s leesvoer).
‘tis eigenlijk te belachelijk, maar ik moet toegeven dat ik tegenwoordig ook met een aldi-digitaal cameraatje rondloop in de tuin om het eerste uitgekomen blad te pakken te krijgen…
@ ann. Overigens is de tip uit het grote trucenboek van de ecologische tuinier inderdaad: afdekken in de winter en wachten tot de lente. Het is een grote truc wegens veel resultaat met vrij minieme inspanning. De beestjes doen het voor jou, en geven je na de winter een vruchtbare bodem. Maar niemand die je belet om nu nog wat graszoden weg te nemen, de boel vol te kappen met compost en te gaan tuinieren, denk ik. Het zal wat meer arbeid van jezelf vergen om het aan te leggen, maar dat is het dan ook
Ja, Dieter heeft geen blog over zijn tuin. Awoe Dieter! Awoe! 😉
(maar wat groententuinieren betreft ben ik ook een absolute beginneling hoor, dus veel raad kan ik op dat vlak niet geven. Bovendien ga ik voor de dubbeldoel-moestuin: als er veel beesten op komen te zitten die alles opvreten kan ik er ook veel foto’s van maken 🙂 )
Mag ik dan nog eens een domme vraag stellen aan Dieter (want ik ben ècht ècht wel een leek!) “Wat bedoel je met compost? Zo van die zakken die je op de gemeente kunt krijgen, of iets anders? Kan de inhoud van onze schapenstal ook dienen- halfverteerd mengsel van hooi en keuteltjes-?”
Sorry hoor, er is nog werk met mij!!
(En die graszoden, spit ik die mee in de grond of schep ik ze beter af?)
Alvast bedankt, hè!
Ann
Ann, als je spit, dan goed diep spitten, want gras is een venijnig ding dat eigenlijk nooit echt verdwijnt. Ik zou eerder kiezen voor afscheppen, als je over dergelijke armspieren beschikt 🙂 Compost kan je overal kopen, zelfs in de supermarkt, in zo van die zakken zoals je ook teelaarde koopt. Beetje op de verpakking kijken naar de samenstelling zodat je een biologisch goedje te pakken hebt. Keuteltjes en de grotere varianten daarop zijn altijd oppassen geblazen. ’t Is toch beter van ze niet te vers te gebruiken, al las ik ergens dat kippenmest dan wel weer ok zou zijn. Maar ik waag het er liever niet op. Ik ga zelf wat aarde uit een bos halen, zo van die halfverteerde bladeren en aarde en die gebruiken voor de knolgewassen (zo hou je ook het water beter in de aarde). Maar zoals buikberg hierboven al suggereert: spinazie, radijzen, enz. groeien redelijk vanzelf, dus daar moet je je niet moe maken aan compost ( ‘tis altijd beter natuurlijk, maar het hoeft niet). En binnenkort een beetje gazonmaaisel?
Ah, een ‘echte leek’! Over de edele kunst van het zelf composteren is veel te lezen, ondermeer bij mme zsasza, maar zie ook de website van OVAM en http://www.thuiscomposteren.be . Compost kan je inderdaad gewoon kopen, maar of dat bij de gemeente is? misschien wel. Ziet er donker uit, ruikt naar bos én wat meer is: ipv er geld aan te geven kan je het ook zelf maken in een compostbak. dat zullen ze misschien ook wel op het gemeentelijk containerpark verkopen. je kan er heel van tuin-fruit-en groentenafval in kwijt (vers afval, dus de schillen van de aardappel, niet de gekookte aardappelen die nog overblijven (die zijn voor de kippen), maar ook koffiefrut, theezakjes etc. De beestjes verteren dat voor je, en dan ‘oogst’ je lekker geurende compost die je dan terug in de tuin kan gebruiken. en zo is de kring alweer rond: wat je uit de aarde haalde aan groenten steek je er terug in als compost.
De inhoud van schapenstallen en dergelijke kan dienen, maar misschien moet dat een beetje verteerd zijn (dus niet de hele keutel er zomaar op). maar daarover vind je ongetwijfeld info in boekjes van ovam en die website. ik heb het ook daaruit geleerd. en trouwens, het gaat bijna vanzelf
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb op een dag tijd al super veel geleerd via deze blogs. Ik heb prompt besloten om zelf ook een blog te beginnen over mijn ‘tuinperikelen’ en ik deel het zo vlug mogelijk met jullie mee … Tot binnenkort!
Ann
Super Ann, kom maar snel een linkje posten!
@Ann: om maar eens op je vraag over de stalmest te antwoorden: verse mest stelt direct voedingsstoffen beschikbaar. maar er wordt trager en minder humus gevormd dan wanneer je hem eerst zou composteren. gecomposteerde stalmest kun je aan alle gewassen kwijt, verse mest niet.
nu zou je kunnen denken: wat een kennis, maar ik ben er ook maar toevallig opstoten in het grote Velt-boek, ‘het handboek ecologisch tuinieren. de moestuin’. Een investering, maar duidelijk wel de moeite (en dan heb ik nog niet eens een moestuin)