Het gebeurt wel eens, zo onder collega’s, of collega-ouders, dat met enige wanhoop avond- en ochtendrituelen worden vergeleken. Jeweetwel: hoe laat sta jij op, staat de ontbijttafel de avond vooraf al klaar, wanneer vul je de boekentas en tegen hoe laat krijg jij het eten op tafel?
Wat opvalt: ons avondritueel blijkt een baken van rust (zij het dat wij dat niet altijd zo ervaren). Er wordt genoten van een babbeltje over de voorbije dag en de kinderen zitten altijd op tijd in bed. Hoe dat zo kan? Wel, bijvoorbeeld omdat de kinderen ’s avonds geen warm eten meer moeten krijgen (dat eten ze op school, de arme bloedjes, omdat we denken dat vieze grootkeuken nog net iets aangenamer is dan een haastige warme hap als ze eigenlijk al in bed hadden moeten liggen). En ook: omdat wij de kinderen niet elke avond wassen.
“Nee?!”
Nee.
“En ’s morgens dan?”
Ook niet. Onze kinderen gaan meestal maar 2 keer per week in bad.
“Maar dan was je ze wel van kop tot teen aan de lavabo op de andere dagen?”
Neen. Chocomondjes afvegen en zandhandjes afspoelen volstaat. Vinden wij.
Ooooo! De ontzetting! Want wat zijn wij vuile mensen! En nee, ik ben niet eens dichterlijk aan het overdrijven, we (laat ons eerlijk zijn: in deze pseudogeëmancipeerde wereld vooral mevrouw onderdeappelboom) worden aangestaard alsof we op het randje van achterlijk zijn. Als dan ook nog eens blijkt dat we niet (niet!) elke week alle beddenlakens verschonen, dat een pulletje met een klein fruitsapplekje de volgende dag best wel terug aan kan, en dat we sowieso proberen 3 dagen na elkaar dezelfde kleren aan te doen als dat kan, dan staan we zelfs niet meer op dat randje. Dan zìjn we achterlijk. Dat moet toch wel? Want wie is nu nog zo vuil vandaag de dag? Jakkes, vieze onderdeappelbomen!
Maar kijk, wij doen dat dus met volle overtuiging, zo vuil zijn. Ja, zelfs met enige wetenschappelijke ondersteuning. Want hoewel voor praktisch elke stelling wel een wetenschappelijk onderzoek te vinden is dat het kan bewijzen, wijzen bijna alle onderzoeken omtrent hygiëne in één richting: teveel wassen verlaagt de weerstand, verhoogt de kans op allergieën en leidt tot eczeem. In steden, waar mensen gebruikelijk meer ingesteld zijn op ‘hygiëne’, zijn meer allergiëen en astma te vinden. Babies die maar 2 keer per week (en bij voorkeur zonder zeep) worden gewassen, blijken een hogere tolerantie tegen allerlei huidproblemen te hebben. En verder terug nog in uw leven: kinderen die vaginaal werden geboren, en dus meestal als eerste het achterwerk van hun moeder zien èn in contact komen met alles wat in die zone heerst en leeft, ontwikkelen een hogere weerstand dan kinderen die deze ‘kans’ missen (door bijvoorbeeld keizersnede). Ha bah, mevrouw onderdeappelboom, ken je nu geen leukere invalshoeken? Ewel nee. Want ik heb het zo wel gehad met die misprijzende blikken om een zogenaamd gebrek aan hygiëne.
Want dat is nu net het moeilijke: ‘hygiëne’ heeft in de loop der tijd zo’n associaties met ‘beschaving’ gekregen dat je er nog moeilijk voor kunt kiezen om minder hygiënisch te zijn; of beter: dat je er niemand van kunt overtuigen dat een minder overweldigende graad van properheidsdrang even gezond (laat staan: gezonder) kan zijn. We moeten wassen, met véél waspoeder èn een extra geurtje van wasverzachter erbovenop. We moeten ons inwrijven met alle denkbare productjes om te vermijden dat we ook maar naar iets ruiken dat menselijk zou zijn. Zelfs de intieme zones moeten er aan geloven met speciale zeepjes, spoelingen èn het scheermes (en nee, ik wil in de reacties absoluut niet weten wat U met uw schaamhaar doet, maar het moge duidelijk zijn dat de overtuiging dat elke vorm van schaamhaar onhygiënisch zou zijn een maatschappelijk product is dat z’n doel serieus voorbij geschoten is).
En dus lopen mensen zich een ongeluk van badkuip naar wasmachine, èn blijkt de regenwater put van 10000 liter niet eens meer groot genoeg. We mochten het in nabije kring ervaren: met hun douche ’s morgens èn ’s avonds (die worden vuil van te slapen, dixit schoonpapa) èn dagelijks verse kleren bleek de regenwaterput van 10000 liter in de voorbije 4 maanden al 2 keer leeg. Da’s 20000 liter, zonder het stadswater mee te tellen dat tussendoor dus ook nog werd gebruikt.
Sinds de beroepsmatig halfverplichte maar verder nooit gebruikte binnenkomst van een oneindig aantal tv-kanalen, waaronder het merendeel mèt reclameblokken, kon ik me zelfs ’s avonds in de zetel laten verbazen door een ideaal gezinnetje dat op een zeemzoet melodietje kwam aantonen dat je toch niet aan tafel kunt komen zonder eerst je handen met detol te spoelen. Er zijn dus blijkbaar mensen die nog liever spaghetti eten met een aroma van school-wc’s aan tafel dan het risico te lopen als onhygiënisch te worden bestempeld.
Welnu, het gezin onderdeappelboom doet daar dus niet aan mee. Beschouw het als een outing: wij zijn vuil. En met reden.
Oh, wat heerlijk om dit te lezen! Wij zijn even vuil! Minstens.
Ik ben iets minder vuil, maar ik vind het eigenlijk heel verlossend om te lezen.
Al geruime tijd volg ik de blog met grote intresse, maar nu moest ik toch reageren.
Het gaat zelfs zo ver dat ik op de school van mijn zoon ouders tegenkom die kwaad zijn op de leerkracht omdat hun zoon of dochter blauwe verf op hun mooie ‘designer’ trui hebben. Of als we gaan spelen in het speeltuintje op het plein hoor ik dikwijls ouders: Nee, jefke , niet op het klimrek, je nieuwe kleren worden vuil. Ik kan er echt iets van krijgen dat kinderen zo beperkt worden in hun creatief bezig zijn.
En inderdaad, wassen en plassen met veel zeep en geurtjes kan echt niet goed zijn. Ik kom op het werk regelmatig mensen tegen die op de werkvloer gewoon een spuitbus deo bijhebben. En ik vind dat zij meestal harder stinken dan mijn collega’s die dit niet doen.
Leve de vuile mensen, leve de gezonde mensen, mag het iets minder zijn, …
ik doe mee met om-ter-vuilst !
Appelboom, ik ben ontsteld! 🙂
Je had me gewaarschuwd dat het erg zou zijn, maar zo erg… (bulderlach)
en, ahum, jullie zelf dan? Met andere woorden, geldt dat twee keer per week in bad ook voor jullie?
Ik vind een douche op een weg wel eens verfrissend, zeker voor intiemere zones… 🙂
het schijnt trouwens dat hoe meer je je haar wast of met veel shampoo, hoe sneller het opnieuw vies wordt
heerlijk gevoel van herkenning! Ik out me dikwijls en begin het zelfs leuk te vinden om de reacties te zien. Hoe veel keer per week gingen wij destijds in bad? En zouden wij gestonken hebben?
Wij hebben er trouwens geen tijd voor, voor een bad elke dag. Ik heb liever dat mijn kinderen een half uur langer kunnen spelen.
Waarom bouwen de mensen eigenlijk nog een lavabo in hun badkamer als ze toch twee keer per dag moeten douchen?
‘proper genoeg om gezond te zijn
vuil genoeg om gelukkig te zijn’
Wij doen hier van ’t zelfde!
en hoe vroeg de indoctrinatie niet begint: in zo’n boekje type zonneland voor het tweede kleuter zat vorige maand het verhaaltje van Rikki en Rakki, twee wasbeertjes die zich elke dag douchen! en van hun vriendjes krijgen ze dan als cadeautjes zeepjes, washandjes, handdoeken, shampoo en een gilettje (al ben ik van dat laatste niet meer helemaal zeker). En maar zingen van ‘was de handjes, was de pootjes’
en dat moet ik dan ’s avonds voorlezen!
Het is ondertussen discreet verwijderd
Vuilheid schept een band blijkbaar 😉
Lichtindeduisternis: af en toe zijn wij ook wel eens nòg vuiler 🙂
Hoow: tof!
Eli: effectief, dat komt er nog bij, dat kinderen geremd worden omdat ze anders ‘vuil’ zouden worden!
Dieter: ja, die 2 keer geldt voor ons ook. En gaan zwemmen telt mee 🙂 Vreselijk indoctrinatieverhaal ook! Hoewel ik ‘papa drinkt bier en mama moet strijken’ nog altijd het ergste school-indoctrinatieverhaal vindt… 😉
Vuile vake: leuk!
Pnel: da’s sterk natuurlijk: je outen en genieten van het effect! 🙂 Dat van die lavabo is een hééél goede opmerking!
Bart: we waren al bang dat we ons bezoekrecht gingen kwijtspelen 🙂
Zààlig en zo herkenbaar 😀
Als kind gingen wij vroeger ook maar één keer in bad : in het week-end en dan onze ‘schone’ kleren aan om naar de mis of een feest te gaan.
Ik vond dat vroeger normaal en vindt dat nu nog altijd normaal : éénmaal in het week-end in bad. Bij vuile poep, handjes,… haal ik in de week al eens het washandje boven. Kinderen produceren geen hormonen en hebben dan ook een neutrale geur. Niets mis mee.
Voor volwassenen ligt dat iets anders : dus zelf ga ik 2x (soms 3x).
Nog zoiets ‘haren kammen’. Ik kam één keer per week het korte kopje van mijn zoon.
Handjes wassen na toiletbezoek ? Bij een kleine boodschap is dat toch niet nodig : je plast toch niet op je handen ?!?
Waar ik wel op sta, is dagelijks tandjes poetsen.
Wij zijn dus niet alleen – wat een opluchting!
Al moet ik toegeven dat de groten bij ons in huis wel eenmaal daags douchen… 🙂
Groot gelijk, al kan ik een douche na een zweterige nacht wel apprecieren 😉 (aard van het beestje en jammer genoeg familietrek). Onze ‘vuiligheid’ leidt ook tot soms heftige discussies met mijn moeder, die fan is van detol en javel en zelfs vindt dat we, als we van de dieren komen, onze handen moeten ontsmetten met zo’n alcohol-zonder-wassen ding (wat ze in de ziekenhuizen zelfs enkel gebruiken als ze echt steriele dingen moeten doen 8-s). Gelukkig luister ik zelden naar mijn moeder (of ik luister wel, maar doe dan toch mijn eigen goesting ;-).
@onderdeappelboom: zolang jullie maar niet over jullie schaamhaar beginnen!
Ik heb zo het idee dat onze gezinnetjes wel heel erg op elkaar lijken…
Mijn kinderen zijn allergieloos.
Volkomen met je eens. ik pas dezelfde onconventionele regels toe; als je voelt dat je vuilt bent, moet je douchen.
Kate: dat kammen van korte kopjes is voor mij ook herkenbaar. Ik ben al lang blij als het eens niet plat ligt 🙂
Noëlle: boiler uitzetten helpt 🙂
Iets properder moeke: zouden onze dochters dat later ook over ons zeggen: ik luister wel, maar doe mijn gedacht? 😉
Bart: da’s alvast gelukt.
Annetanne: 🙂
Chelone: ja, dat is eigenlijk de kern: was je als je vuil bent, of dat nu 1 of 5 keer per week is.
Natuurlijk, en daar zouden we dan blij om moeten zijn, hebben ze toch iets van ons geleerd ;-p
Pfew, dan zijn we toch niet de enigen die niet elke dag wassen en douchen. Maar ik moet wel bekennen dat er detol in huis is (buikgriep en 3-weken oude baby geen goeie combinatie).
Uitspraak van mijn schoonvader: een nachtje goed slapen verwijdert al heel wat vuil. 😎
Buikberg: ah, zo 🙂
Eef: je mag nu absoluut niet concluderen dat ik dat uit eigen ervaring weet (;-)), maar dat is dus waar! (hé, nog nooit in bed gemerkt dat je nagels nog vuil zijn en te lui om terug naar de badkamer te lopen?)
onderdeappelboom: maar dan moet ik water gaan koken voor de afwas! 🙂
Hihi,
duidelijk mensen met gezond verstand die hier reageren. Vermoedelijk is een deel van jullie bioloog, ecoloog of in ieder geval met veel interesse voor de natuur. Ik sluit me ook aan op bovenstaande was-frequentie, het is precies of ik het zelf zou geschreven hebben.
Ik volg ook bouwfora en daar merk ik toch een heel ander publiek. Zo verschijnen daar vragen in de aard van : “waarvoor kan ik regenwater gebruiken ? Mag ik de wc daarop aansluiten of beter niet ? Mag dat gebruikt worden om te douchen ?”
Dan komt daar een reactie op van een ‘normaal mens’ : ideaal voor de wc, douchen en bad is ook prima.
En dan zijn er 10-tallen die reageren : uw wc zal bruin aanslaan door het regenwater – Je gaat daar toch niet mee douchen of in baden, regenwater zit vol met bacterien en vogelstront, je kan daar serieus ziek van worden – en zo meer van dat hysterisch gedoe. Ik vermoed dat die mensen zelfs twijfelen om hun auto met regenwater te wassen omdat er dan misschien bacterien op de lak gaan zitten…
uwen auto wassen met regenwater? ZOT! ge wrijft allemaal opgeloste vogelkak op uwe lak. Binnen de twintig jaar istie helemaal afgevreten! Persoonlijk doe ik dat met Spa Reine flessenwater, want die kalk van leidingwater kan krasjes geven. (in noodgevallen val ik terug op Evian).
Andy, de echte biologen zitten onder de lezers hier, zelf zijn we maar liefhebber. Maar leuke reactie verder en exact hoe ik het ook ervaar. Als ik het goed heb, mag dat zelfs niet, je badkamer op regenwater (of toch niet door dezelfde buizen als het leidingwater). Gelukkig houden niet zoveel loodgieters zich aan die regel! Van regenwater krult je haar trouwens ook meer, en da’s nog zoiets dat niet netjes genoeg schijnt te zijn, krulhaar. We moeten brushen! 🙂
Bart: ik zou zelfs durven opperen om de regenwaterput met Evian te vullen; kwestie van ook daar geen bacteriën op te bouwen natuurlijk… En 2 keer per jaar uitschrobben met javel hé! 🙂
Regenwater moet inderdaad via een afzonderlijk circuit, zowel warm als koud water moet dan regenwater zijn (want stel dat het warm water leidingwater is, in een mengkraan komt die dan in contact met regenwater, en dat mag niet. Moest je 2 afzonderlijke kranen hebben zoals in de oude tijd, dan zouden ze er geen probleem van maken.) Met afzonderlijke circuits mag je wel regenwater in je badkamer gebruiken denk ik. (ik zal het in ieder geval wel zo doen bij mijn verbouwingen.)
Andy: dat is inderdaad de theorie; maar ik heb nooit begrepen waarom het zo is. En in de meeste huishoudens ga je zo’n verboden pomp met 2 aansluitingen zien waardoor je probleemloos van regenwater op leidingwater kunt overschakelen in geval van lege regenwaterput…
Aaah wat een opluchting om te lezen dat we niet de enige vuileriken zijn 🙂
De ‘outing’ op zich valt bij mij wel tegen, als je enkele Dettol-fanaten in de familie hebt hou je wel rapper je mond… en de laatste keer dat ik tegen vrienden durfde verklappen dat ons meisje niet elke dag in bad gaat, kreeg ik als ‘geruststellend’ antwoord: “oh, maar wij wassen de haartjes ook maar om de dag met shampoo hoor”.
Maar een washandje voor ’t slapengaan voor de handjes en het mondje doet al veel, ik heb nog nooit gedacht ‘wat ziet ze er vuil uit’ 🙂 Behalve thuis natuurlijk, maar daar moét dat!
En: ze wordt dus nooit ziek! Behalve eens een snotneus(jawel, de snottebellen verwijder ik zo snel mogelijk :-)) is het zeker twee jaar geleden dat ze een dokter gezien heeft (en ze is pas 3,5).
Dit alles doet me er wel aan denken dat ik een badavond moet inplannen voor het medisch onderzoek volgende week :-)))
onderdeappelboom : de reden waarom je gescheiden circuits moet hebben, is omdat de watermaatschappij niet wil dat er per ongeluk regen- of ander water in het waterleidingnet gepompt wordt. De kans daartoe is klein, maar af en toe valt dat voor. Als ik me goed herinner is er in het Gentse eens vijverwater in het waterleidingsnet gepompt door iemand die een gemengd circuit had (en vermoedelijk ook geen terugslagklep op de leiding). De watermaatschappij moet dan kilometers waterleidingen spoelen gedurende uren totdat het water weer steriel is. Tegenwoordig keuren ze ook uw installatie in huis voor ze de waterleiding komen aansluiten. http://www.tmvw.be/keuring.html
[…] zouden zijn van wat hun jongste dochter allemaal uitspookt op het wereldwijde web. En nu zat daar het stukje over veel of weinig wassen bij. Vandaar […]
[…] Vanavond had ik een klein crisisje. Ik vind het belangrijk om nu en dan eens stil te staan bij mn manier van consumeren en verbruiken. Sommige dingen kunnen heel eenvoudig en zonder veel inspanning een stuk beter. voorbeeldje: de wegwerp-luie-wijven-doekjes komen er niet meer in ten voordele van microvezeldoekjes die gewoon mee de wasmachine in gaan. Of waarom een kuisproduct kopen om de ramen te poetsen als het zelfs beter werkt me een flinke scheut azijn. Ik kwam vandaag zelfs toevallig op dit verhaal over een kerel die geen zeep of shampoo meer gebruikt. Dat gaat me nu wel iets te ver om meteen over te schakelen, maar misschien kan ik ook wel met iets minder zeep. (zoals deze “vuile” mensen) […]
Oh een openbaring
Ik ben dus dood en dood normaal
Ze spreken er hier nog altijd schande van (dertig jaar later) dat ik mij op chirokamp vroeger tien dagen bijna niet waste….
Ik deed dat wel.
We speelden in de beek of gingen wel eens zwemmen
En elke ochtend maakte ik wel een washandje nat in het bedauwde gras
Om wakker te worden van de kou op mijn gezicht
Maar dat was toch ook gewassen ondertussen
Alle nu douche ik mij wel wat meer …
Maar ik doe en deed ook niet mee met al dat gewas
Leuk dat je hier ook reageert, Vee. En ja, zwemmen, daar wordt je gigantisch proper van, helemaal akkoord!
Ik ergerde me laatst nog vreselijk hard aan iemand die haar kind van vier na elke vinger tegen een chocolade dessertje boende met kant en klare vochtige doekjes.
Smakelijk eten, met zo’n geparfumeerde doekjes aan tafel, bah.
Toevallig bij het even snuisteren in oude gemarkeerde blogjes kom ik hier weer eens terecht. En ja het werkt nog even verlossend. Voel me toch weer een stuk normaalder. 🙂
ik herken de situatie en de ergernis 🙂