Het is nu niet dat de groentetuin een onverdeeld succes is. Op vlak van sla ben ik zo ongeveer alles vergeten zaaien, de prei staat als een eenzame fietser op een bed vol onkruid, en de tomaten willen niet rijpen. Dat laatste, duh, is natuurlijk ook te wijten aan die heerlijke zomer. Verlof in eigen tuin is leuk, maar ik had me de ‘zomer’ in ‘zomervakantie’ toch net iets anders voorgesteld. Maar kom, het gezeur daar gelaten is er ook onovertroffen succes. Bij de courgetten bijvoorbeeld. En bij de, euh, nu ja, min of meer alleen bij de courgetten. Die rollen in zo’n getale uit de tuin dat ze het aantal courgetterecepten al lang overstijgen en er zowaar een nieuwe diepvries werd gekocht. Nu vinden wij courgette wel lekker. Vooral die ‘tondo de nice’ is een aanrader. En als je ze klein genoeg oogst, zijn ze van een knapperigheid waar de verlepte exemplaren in het warenhuis nauwelijks in te herkennen zijn. Maar na de zoveelste courgette met tomaat en gehakt, of gehakt in courgette, of courgette in spaghettisaus, of courgettesoep, of gewoon gegrillde courgette, hadden we het zo ook wel gehad. Gelukkig is er nog een ander recept dat ten huize onderdeappelboom zeer gesmaakt wordt:
Ik weet niet meer waarom ik de courgette geschild heb; dat is eigenlijk totaal niet nodig. Maar het recept dus:
Courgette in schijfjes snijden en heel even (2 minuten – 5 minuten) in weinig water koken.
Afgieten en droogdeppen. Courgetten in een ovenschotel doen en bestrooien met véél peper en een beetje zout. Ik strooi er lookpoeder over bij gebrek aan verse look, maar je zou ook je courgetten en ovenschotel met een vers teentje look kunnen inwrijven. Goed mengen. Vervolgens een beetje room erover gieten: het is niet de bedoeling dat de courgetten onder staan. Zo’n 100 ml voor 4 personen volstaat ruimschoots. Maar geen magere room nemen hé!
Tot slot gruyèrekaas erover (maar andere geraspte kazen doen het ook goed natuurlijk) en even onder de grill in de oven plaatsen. Smakelijk. Wel proberen vermijden dat je de volgende dag recht in iemands gezicht ademt 😉
Ha, ik ben dus niet de enige bij wie de groentetuin dit jaar niet zo wil. Zelfs de aardbeien, die vorig jaar kilo’s en kilo’s opleverden, geven na een kleine opleving twee maanden geleden, niks meer. Klein beetje lollo rosso maar de ijsbergsla zit vol met naaktslakken bleeeh. Peultjes en doperwtjes kon ik nog net een beetje bij de (gekochte) roerbakgroente doen. Zelfs van m’n courgettes heb ik er nog maar drie mogen oogsten. Wat is dat toch???Andere jaren kwam ik om in de boontjes, kon ik de andijvie en sla niet meer zien, had ik voor de hele familie aardbeienjam….
Oja, wat wel gaat zijn wat augurkenplantjes die ik eigenlijk voor m’n zoontje had gekocht omdat hij dat zo leuk vindt…achter elkaar geven ze augurkjes, dus die maak ik wel in (of ik vergeet ze op het aanrecht en dan zijn ze in twee dagen beschimmeld ondanks het zout waar ik ze mee bestrooid heb.)
Maar ik hoop nog steeds op de courgettes en dan ga ik je recept proberen!
ik zal zaterdag een paar courgetten meebrengen 🙂
Die overvloed van courgettes, zo herkenbaar. Zelf heb ik er dit jaar geen, maar langs 2 kanten worden ze naar mijn hoofd gegooid. Ook lekker is courgette met vis, gegratineerd in de oven.
Iemand trouwens een recept om iets te maken met komkommers. Die dingen doen het nl. net zo goed als courgettes, maar heb nog niet een echt lekker recept gevonden.
Gisteren geprobeerd en super lekker bevonden met de gele courgettes:
Courgettes in dunne schijfjes in de lengterichting, goed kruiden en met olijfolie overgieten (dus gebruik hiervoor niet de tondo soort maar de klassieke groene of gele)
Tortilla nemen – half bedekken met laagjes courgetteschijfjes, geitekaas (kan ook met mozarella), evt parmaham.
Goed kruiden (wat koriander is lekker)
Toeplooien of rollen – evt even vaststeken met een prikkertje
Even wat insmeren met olijfolie en dan 5 minuutjes op de BBQ (wel niet boven de kolen gezien de olijfolie, een weber is perfect hiervoor)
Wanneer knapperig in partjes snijden en serveren als aperitiefhapje.
Mmmm goed idee van het recept in de oven voor de courgettes!
Bij mij zijn zo’n 60 preien aangevallen door een horde sprinkhanen. Toen ze er 3 in razend tempo hadden opgepeuzeld tot de grond, hebben wij de rest in razend tempo geoogst 🙂
Het blijft afwachten met een groententuin…..dit jaar voor het eerst een aangelegd. Tomaten doen het prima, sla hebben we al allemaal verorberd, de bietjes zijn lekker, paprika doet het niet zo goed enz.
Met geitenkaas lijkt me ook lekker Moustache!
Sjakkie: van waar ben je ergens? Kom anders gerust een paar courgetten halen!
Bart; je bent immer sympathiek… Maar ge moogt niets meebrengen, remember?
Eef: met philadelphia op de boterham? Je kunt er ook soep van maken. Maar da’s wel jammer, zo met die heerlijke zelfgekweekte komkommers.
Moustache: dat noem ik nu eens een aantrekkelijk recept. Heel erg bedankt, we proberen het zeker!
Marie-Bernadette: sprinkhanen, komen daar al die gaten in mijn ene prei dan vandaan? Je moet het allemaal maar weten!
Ik ga de courgettes à la jou nu uit de oven halen
het ziet er alvast heel smakelijk uit!
Nog dank 🙂
Uh nou, dankjewel voor het aanbod maar ik kom helemaal van het noorden van de Noord Hollandse kust; Bergen, dus da’s nog wel een stukje rijden. We zijn wel net in Belgie op vakantie geweest, in de Ardennen en het was daar idd toch wel een stukje warmer.
Nou ja, wat ik ook veeeel heb is rucola dus ik ga vanmiddag eens proberen om rucolapesto te maken, lijkt me ook wel een leuk expirementje.
Komkommersoep met veel paprikapoeder is erg lekker (ergens op ’t internet gevonden), en tzatziki natuurlijk ook, of Griekse sla (maar dan moet je er wel lekkere tomaatjes bij hebben ook ;-). Dit jaar nog geen overload aan courgetten of komkommers, vorig jaar een hele zomer en winter afgewisseld tussen courgettesoep en komkommersoep… Nu wel in de top: patatjes, rode bietjes, witloof (als muis eraf blijft), sla, en de pompoenen-in-wording. Veel groene tomaten ook, kom zon kom. Zaterdag een tuinmeet? 😉 (wij gaan de veluwe verkennen, hoi!)
Buikberg: zjuust, tzatziki! En die tomaten en die zon, die ellende ervaar ik ook; en zeggen dat er zoveel tomaten aanhangen!
PS Zaterdag een tuinmeet, ja; terwijl ze regen met bakken uitgeven 😦 Hopelijk niet op de veluwe!
PPS Moustache: uw receptje op de bbq heeft gesmaakt deze middag!
Het is hier net hetzelfde in het zuid-westen van Engeland : tomaten groen, brocolie blaren hebben meer gaten dan groen, … en heel veel courgetten. We hebben ook veel bonen maar hebben per toeval van die kilometers (sorry mijlen) lange gekocht waar de Engelsen dol op zijn maar die vinden wij niet zo lekker.
Ha, neef, jij leest nog mee; hoe moedig! 😉 En moet je in Engeland geen erwten kweken, ipv boontjes? Nu ja, zolang je het maar in een ‘pie’ steekt hé 😉 Hoe dan ook: zalig dat jullie ook groenten kweken!
Ik heb de Engelsen heel veel zien veranderen/verbeteren in de laatste 10 jaar maar sommige dingen veranderen jammer genoeg nooit. Dingen zoals ‘mushy peas’ en ‘do you want salt and vinegar on your chips, love ?’ hoor je jammer genoeg nog altijd. Erwtjes in pie zijn dan weer wel heel erg lekker (met bier natuurlijk !).
Je vergeet lam met munt, geloof ik 😉 Maar die pies mogen er inderdaad toch wel zijn. En die chicken kiev eigenlijk ook. Het bier mag je houden, my dear 🙂