Komt een man ’s avonds thuis bij zijn vrouw. Zegt hij tegen die vrouw: ” ’t Is nu niet dat ik er iets mee wil zeggen, maar in de weekendbijlage van de Morgen gaat vanaf zaterdag een boekske zitten: ‘Hoe neem ik de perfecte foto’. Allé, ik geef het maar even mee hé”.
Jaaaajaaa…. En ’t is nochtans niet dat ik daar iets mee zou kunnen doen; ik ga er zelfs geweldig op vooruit. Vorig jaar bijvoorbeeld, was mijn foto van de vlierbessen voor 90% onscherp. En dit jaar is dat toch maar voor zo’n 80% meer onscherp. Wat een stijgende perfectie! Niewaar?
Bon, voor de recepten voor vlierbessensiroop moet je dus ook bij de bessenfoto van vorig jaar kijken. Overigens vind ik ze het lekkerst met witte suiker. Honing neemt nogal veel van de smaak van vlier weg, ervaar ik nu. Maar ’t is lekker! En ’t is de moment om ze te plukken, om de komende lange winter aan te kunnen.
Maar daar willen we dus niet aan denken, aan winter. We denken aan zon, en aan zongerijpte tomaten. We hebben er toch bijna 200 geoogst, van onze buitentomaten, en begonnen dus langzamerhand wel eens te verlangen naar een origineler recept dan tomaat mozarella, tomaat garnaal, gestoofde tomaatjes, enz. En waar anders kan je dat vinden dan hier?
Ovengedroogde tomaatjes dus. En dat doen we zo:
Mama onderdeappelboom snijdt de tomaten, en de kleine onderdeappelboompjes krijgen elk een bakplaat om ze op te schikken. Dochtertje onderdeappelboom is een huisje aan het maken; zoontje onderdeappelboom ging voor abstract.
Daarna moeten er kruiden op. En zout. Véél zout, naar het schijnt. Maar wat is véél? Om enigszins in verhouding te blijven gaf ik elk van de onderdeappelboompjes een kommetje met daarin een afgestreken eetlepel zout en basilicum, tijm, pilipili en paprikapoeder. Uiteindelijk ging maar de helft van het zout op de tomaten, en strooide ik er nog wat kruiden extra bovenop.
Na 4 uren op 70 graden vond ik de tomaten nog niet zo droog, eigenlijk. Meneer 666bbq grapte iets over een lowtech hoedenplank. Maar was dat wel zo’n grap? Er zijn mensen die ’s morgens hun boterham met kaas onder de voorruit leggen om ’s middag croque monsieur te kunnen eten. En dus pakte ik de ovenschotels in zoals ik de buurvrouw had zien doen met haar zongedroogde kersen, en plaatste ik die schotels op de hoedenplank, profiterend van de laatste warme dagen afgelopen weekend.
Vervolgens schoof ik de tomaten ook nog eens in de oven nadat ik brood en lasagne had gebakken (en de oven dus al uit stond) en toen pas leken ze mij droog genoeg. Hun smaak: zout!!!! Maar ook: lekker!! In de hoop dat ze zullen bewaren, schepte ik de tomaten in 3 potjes en goot er olijfolie over. Ik denk dat de olie nog wat smaak van de tomaten moet overnemen; dat hoop ik althans. Maar ik kijk toch al uit naar een schep verse pasta overgoten met deze zon-auto-oven-gedroogde tomaten en olijfolie.
Als ik zo’n auto zou zien met 2 bakplaten erin, ik weet niet wat ik ervan zou denken maar echt normaal zou ik het niet vinden.
Bakplaten op de hoedenplank, in het diepe zuiden van Oost Vlaanderen? Daar gaat je reputatie… 🙂
niks van aantrekken appelboom, dat verdient niet minder dan een dikke duim. In een normale (na)zomer loopt de temperatuur op die hoedenplank in de zon voldoende op, dus die grap was redelijk serieus; ik flirt graag met die grens moest het je nog niet zijn opgevallen 😉
Mijn enige ‘bezwaar’ tegen de techniek was al het vocht dat je loslaat in de wagen en dat zich ergens moet gaan zetten (en gokje wagend zag ik dan schimmelende plafonten voor/boven me). Maar dat heb je keurig opgevangen met die handdoek denk ik. Misschien moeten we anders maar eens een glazen kistje knutselen, met een zwarte bodem of zo want als er geen ‘paneel’ bij komt kijken wordt zonne-energie toch maar onderschat precies 😉
Ochere, de mannen van natuurlijk-rijk en eigenwijze tuin zijn nog bekommerd om reputaties. ’t Amusement, maar ik doe niet mee 🙂
666bbq: Mijn wagentje is zo luchtdoorlatend dat ik zeker ben dat dat vocht weg kon 🙂 En jouw stukjes op de grens tussen grap en serieux? Allé, nog nooit opgevallen! 😉 (trouwens, dat van mensen met croque monsieurs op de hoedenplank is ook serieus)
Jij misschien niet, maar denk eens aan uw bloedjes van kinderen als die straks op school geconfronteerd worden met de bakplatenhistorie van hun moeke! ochere de dutsen! 😉
Ze zijn erger gewoon van hun moeder 🙂
En geen enkele commentaar over het recept, tsss: volgende zomer (als het een goeie is ;-)) proberen we het hier ook eens (op welke wijze dan ook), lijkt me heerlijk, eigen zongedroogde tomaten!
’t Is waar, iedereen heeft het op mij gemunt, boehoehoe
😉
Zijn jullie tomaten niet gelukt? Ik vind dat we verrassend veel oogst hebben voor het druilweer van afgelopen weken, al zijn de planten ondertussen wel morsdood van de regen 🙂
Voor het lelijk plonsdingk had ik hier een soortement zonneboiler in elkaar gevezen van zwarte betontriplex met daarboven een dubbel vensterglas (overschot van onze verbouwing). Een ideale zonneoven. Dus misschien waag ik er mij volgend jaar ook wel aan…
En in geval je zelf iets ineen wil steken: solarcooking is een eindeloze bron van inspiratie.
Probleem is dat we door slechte tuinhygiene op zowat alle bedden met aardappel/tomatenplaag zitten, waardoor veel tomaten nu slecht beginnen te worden in halfrijp stadium. Vroeg plukken en binnen laten afrijpen helpt, maar verder van hoeveelheid wel een goede oogst hoor.
Bart, dank voor de site. Trouwens, voor alle lowtech-oplossingen één adres: http://www.lowtechmagazine.be/.
Buikberg: ja, die rot-dreiging heeft iedereen hé, met buitentomaten; bij ons is het ook begonnen hoor.
De oven op een spleet openzetten does the trick for me. Natuurlijk iets minder ecologisch…