Als meneer 666bbq een receptje van mij kopieert (waarvoor immer dank – geen slecht compliment van zo’n schijnbaar zeer goede kok, medunkt), steekt hij dat steevast onder de titel: ‘apen apen apen na’. Foei! Dat zou ik nu dus nooit doen! Als ik een recept van hem kopieer, dan verwijt ik hem gewoon rechtstreeks dat ik er dik van wordt. Slekkevet zelfs, om het op z’n West-Vlaams te zeggen. Eerlijk toch? 😉 Want verdikke: wat is me DIT toch een lekkere taart!
Omdat mensen inderdaad niet makkelijk doorklikken, kopieer ik luiweg het recept:
pastel de ayote, een pompoenpudding uit Costa Rica :
– 800g pompoen
– 125g boter
– 4 kruidnagels
– 2 eieren
– 2 eetlepels magere kwark (yuck … 2 eetlepels volle yoghurt marcheert ook)
– 250g suikerriet
– 200g zelfrijzende bloem (of bloem met geweetwel)
Pompoen in stukken verdelen, koken met ruim water. Afgieten en vlees van de schil halen als het zacht is. Vlees met de helft van de boter tot puree prakken. Suiker met twee lepels water, kruidnagel en de rest van de boter smoren tot er een zoete saus ontstaat (maar ik heb het gewoon meteen bij de puree gekieperd). Eieren met de yoghurt opkloppen. Puree, yoghurt- en suikermengsel samenvoegen. Als laatste de bloem eronder. Je kan het geheel nog wat afkruiden met gember en kaneel (zoals altijd opletten met kaneel : juist genoeg brengt je in de eindejaarsstemming, iets teveel en je waant je op een slechte kerstmarkt in de koopjeshoek van een bouwmarkt, onder een lekkend dak).
Het beslag in een beboterde en bebloemde bakvorm gieten. 60 minuten in een op 250° voorverwarmde oven die je meteen terugdraait naar 180° zodra je de vorm erin plaatst. Laten afkoelen in de vorm. (bij het gezin onderdeappelboom bleek 60 minuten wel nog een beetje te weinig en ging het er nog een kwartiertje opnieuw in)
Tot zover de kopie van de website ‘Grow for it’. Zelf bleek ik geen kruidnagel in huis te hebben. Ik had wel nog 4-kruidenmengsel liggen. Waar dan geen kruidnagel in bleek te zitten. Maar ik heb er toch wat van in gedaan, en het bleek exact genoeg om een beetje de sfeer van peperkoek te krijgen, maar je toch nog ver van een slechte kerstmarkt in de hoek van een bouwmarkt onder een lekkend dak te wanen 😉
Eigenlijk had ik dat recept vorig jaar al gezien, en dacht ik om één of andere reden toen al dat ik die taart MOEST en ZOU bakken! Ik zaaide er zelfs speciaal de butternut pompoen voor. Daar kwam dan wel maar één pompoentje aan, maar ik had hem toch, en ik maakte de taart. Mannekes, dat zou dus zo lekker niet mogen zijn hé. En meneer onderdeappelboom was er niet eens zo wild van. Nog meer voor mij dus. En de papa van mevrouw onderdeappelboom had geen tijd voor meer dan één stukje. Al goed dat ik de kinderen beloofd heb dat ze morgen een stukje mogen meedoen in hun boterhamdoosje, of er was gewoon niets van overgebleven…
Bakken dus, deze taart. En als je het lekker vindt, dan krijg je binnenkort nog eens het recept van worteltaart van mij; nog zo’n misprezen taart waarbij je vanzelf een kopje thee denkt (liefst celestial seasonings) en waar je gewoon niet genoeg van krijgt.
okee, mijn pompoen is al helemaal opgegeten, maar zoveel lof… dat maakt me nieuwsgierig om het ook eens te proberen.
en naar dat worteltaart recept ben k ook curieus, k heb het mijne helaas verloren doen gaan, en ben nog altijd op zoek naar een waardige vervanger, merci!
Hilda, je moet wel fan van flan zijn, anders valt het tegen, zoals bij meneer onderdeappelboom. Hoewel…, toen ik deze morgen thuis vertrok, zag ik dat het overgebleven stukje van gisterenavond toch al weer kleiner was dan op de foto hierboven. Blijkbaar opgesmuld tijdens een nachtelijke escapade van meneer 😉
ok, ik heb die illusie dat ik goed kan koken nu toch een hele dag laten duren, dat moet genoeg zijn voor het ego 😉 ik kook wel graag recepten na en de goede komen op de blog (als het een beetje kan met de seizoenen mee); ge moest eens weten hoeveel er NIET op de blog komen 😉
je zit er wel boenk op met de flan-synthese denk ik. Ben ook een flan-liefhebber maar van de honderd flan-taarten die je kan kopen zijn er maar een handvol goeie (de rest allemaal zo waterachtige podding, of teveel quiche,…), deze pompoentaart komt als niet-flan aardig in de buurt van die hand 😉
Zeg, ik heb echt geen tijd om elke week een taart na te maken hoor! 😉
Ik heb hem vorig jaar ook gebakken!! Dat recept van BBQken!!
Mijn man hield het na een stukje al voor gezien……en mijn vriendin vond ik hem niet slecht.
Maar helaas ook niet goed!!!
Ik zelf vond echt dat er een dot slagroom bij moest, vond hem anders een beetje te droog!!
Hij zag er wel goed uit vond ik, je moet ervan houden, denk ik!
Dus als ik nog eens een taart bak, wordt de maatstaf: 1) kopieert 666bbq hem op zijn blog en 2) heeft Buikberg wel tijd om hem na te maken??? 🙂
Thea: inderdaad, je moet er van houden, ’t is een heel aparte taart. Maar bij mij was hij dus net nogal nat, vandaar het verband met flan.
Wat zou Hume eigelijk van zoveel scepsis vinden?
O, die zou dat leuk vinden hé. Maar als het te lang duurt, zou hij wel een fles whisky halen en ons aanraden over iets anders te beginnen 😉