Geen preek voor vegetarisme van mijn kant; je moet zelf maar beslissen wat je op dat vlak doet (maar als je ’t echt wil weten: ik pleit voor 2 keer per week biologisch vlees). Maar de basta-neven hebben toch serieus lik op stuk gegeven aan al die mensen die alleen maar vlees eten als je niet kunt zien waar het vandaan komt. Vanaf nu foto’s van lieve kalfjes op pakjes gehakt zoals foto’s van zwarte longen op een pakje sigaretten? De vleesconsumptie zou nogal dalen ๐
’t Zijn dapperen die vlees eten
08/02/2011 Door onderdeappelboom
Geplaatst in Allerlei | Getagd filmpje, vlees | 26 reacties
26 Reacties
Geef een reactie op buikberg Reactie annuleren
Recente reacties
- onderdeappelboom op Springstaartjes, en hoe ermee om te gaan
- onderdeappelboom op De Tuinier
- Maarten Verheyen op De Tuinier
- Ginette op Springstaartjes, en hoe ermee om te gaan
- Laura op Siergrassen, prairietuinen en vermoeiende ecologen
Onderdeappelboom
-
Meest recente berichten
Blogroll
- Altijd plaats aan tafel
- AnneTannes Kruidenklets
- Arrรชt Facultatif
- Blog van Neef uit Engeland
- Boerenerf
- Buikberg
- Chelone's blog
- De biodiverse tuin
- De eigenwijze tuin
- De Fruitberg
- Elza d
- Grow for it
- Huis met tuin
- Jonge Sla
- Julie Cafmeyers blog
- Menck
- Mirna Photography
- Mme Zsazsa vertelt
- Muggenbeet
- Natuurlijk-rijk
- Op de boerderij
- Project pijpenla
- Reginald Walnefordstraat
- Spinrag
- Ten Huize Willaerts
Pagina’s
Archief
- februari 2019
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- september 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- september 2014
- augustus 2014
- juli 2014
- juni 2014
- mei 2014
- april 2014
- maart 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- november 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augustus 2013
- juli 2013
- juni 2013
- mei 2013
- april 2013
- maart 2013
- februari 2013
- januari 2013
- december 2012
- november 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augustus 2012
- juli 2012
- juni 2012
- mei 2012
- april 2012
- maart 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- november 2011
- oktober 2011
- september 2011
- augustus 2011
- juli 2011
- juni 2011
- mei 2011
- april 2011
- maart 2011
- februari 2011
- januari 2011
- december 2010
- november 2010
- oktober 2010
- september 2010
- augustus 2010
- juli 2010
- juni 2010
- mei 2010
- april 2010
- maart 2010
- februari 2010
- januari 2010
- december 2009
- november 2009
- oktober 2009
- september 2009
- augustus 2009
- juli 2009
- juni 2009
- mei 2009
- april 2009
- maart 2009
- februari 2009
- Follow Onder de appelboom on WordPress.com
Ik blijf het toch ongelooflijk vinden dat je zo hypocriet kan zijn…
ikke? Of dat publiek daar op die bbq?
ik heb het niet gezien, maar ben volledig mee door de heisa in de krant en op facebook ๐
Voor mij eet iedereen inderdaad wat hij/zij wil (en ja, ik eet een enkele keer per week vlees, liefst bio), maar ik kan er niet van over dat mensen nog altijd hun hoofd in de grond steken als het over de negatieve gevolgen van teveel vlees gaat (zowel voor je eigen gezondheid, als de invloed op milieu). Very strange…
Marijke, ik denk dat het vooral is omdat je met die schone roze pakjes in de supermarkt de connectie met een beest ook totaal kwijt bent. Ik stond vooral paf van de opluchting bij het publiek toen hun net opgesmikkelde worstje dan toch niet van Willy of Barabas bleek te zijn. Duh? Dan is er toch een ander kalf dood gemaakt?
Dat dus, natuurlijk heb ik het niet op jou ๐
ik vond toch dat ze dan ( al was het maar alsof) de beestjes hadden moeten slachten… t was inderdaad heel hypocriet, had de aflevering donderdag gemist want anders had ik fretten gestemd. Zo zitten blijten omdat ze een kalfke hadden gegeten. Van mij hadden zelfs het hele slachten mogen filmen… dan pas breng je informatieve tv en druk je de mensen met de neus/mond op de feiten. Was een kans gemist.
En bij deze is den theorie van Den Eigenwijze weeral getest een beest met een naam eet je minder graag dan dat zelfde beestje zonder naam.
Ik ben nog de zonder vlees nog aan het testen…
dat spul met appel in dat ze in den delaise verkopen vond ik niet lekker… met tofu moet ik gaan experimenteren en raad vragen aan men mama ben wel macribiotisch opGevoed maar veel heb ik hiervan niet meegekregen.
Ik moet ook toegeven dat ik niet echt een keuken princes maar wel ene in wording ๐
Lotte: ja, ik had me ook in een filmpje ‘slachten’ kunnen vinden! En Den Eigenwijze is toch ne wijze hรฉ ๐ Maar ’t is een theorie die je bij veel ‘veehouders’ ziet: de oorspronkelijke dieren die aan het hoofd staan van de kudde krijgen een naam, worden graag gezien en gehouden. De nakomelingen dienen van in het begin voor de slacht. Blijkbaar zit er veel in ’t koppeke hรฉ ๐
Ivm vegetarisch: veel burgers zijn brol (nep-cordon-bleu bijvoorbeeld, of inderdaad: dat ding met appels van den delhaize). De meeste vegetarische restaurants zijn nog ‘broller’: een bord met een onbestemde massa aan gerechtjes en bijgerechtjes, 10 soorten groenten zonder samenhang, en meestal nog een kwak linzen er bovenop om je vitaminen op peil te houden. Geen gastronomie! Maar gewone quorn, tofu, falaffel, de spinazieburgers van de natuurwinkel en seitan zijn wel toffe dingen om vlees te vervangen. En in spaghetti of lasagne moet gewoon geen vervanger hรฉ. Ze doen er allemaal veel te moeilijk over ๐
PS Gezien het maandagavond, niet al te laat รจn VRT was, was het filmpje toch al heel gewaagd hoor ๐
Euhm, als de ‘oorspronkelijke dieren’ fin de parcours zijn gaan ze even goed richting kookpot hoor. Atilla, de halve, de witte, pouline en poulette, witje en pinguin,…
En ik eet ze net zo smakelijk op als wie van begin af aan voor de pot bestemd is. Zoals de overgrote meerderheid van de hobbykwekers verzorg ik mijn dieren zo goed mogelijk, bezorg ze een 100x mooier leven dan dieren die in het commercieel circuit belanden en laat ze op correcte wijze slachten of doe dat desnoods zelf. Ik kijk daar telkens tegen op, tegen dat slachten, maar ik eet nu eenmaal ruim vier keer per week vlees. Consequent zijn heet dat voor zover ik weet ๐
Bart, ge zijt een voorbeeld voor ons allen! ๐ Maar serieus: des te beter als je het zo kan, ondanks slacht-weerzin.
Zelf leren slachten staat hier ook nog op het to do lijstje, allรฉ den kleinen briel dan hรฉ. ’t Moet nog wat praktisch blijven ook.
Zoals Bart al aanhaalde, ne mens moet consequent zijn. Als ge vlees eet moet ge kunnen slachten ook, vind ik. Als klein gastje de grootvader nog geholpen bij het slachten van de kiekens en een varken: ‘hier ventje vangt gij het bloed op’. En daar stond ge dan met een teil vol bloed in u handen.
Wel weer een sublieme aflevering van die gasten. SPijtig dat het bijna gedaan is.
Lang geleden dat ik nog eens zoveel naar tv gekeken heb – kwestie van niet volledig wereldvreemd te worden – dankzij Basta weet ik nu tenminste dat er ooit iets als belspelletjes bestaan heeft.
En dan vorige week dat Willy-gedoe: wat gingen ze doen, vrijdag slachten en zaterdag al opeten ?? Nog nooit van besterven, uitsnijden gehoord gastjes? Maar het was duidelijk dat het enkel om het creeren van een ‘hype’ te doen was (wat precies nog niet echt gelukt is ook)
En als ik dan de uitzending van deze week bekijk: zielig … wat wil je hiermee bereiken: de hypocrisie van ‘de mensen’ aan de kaak stellen? Maar dan zelf nog het meest hypocriet van al doen. “we gaan ons vlees dan maar GEWOON van de supermarkt halen” En als afsluiter wat ~grappig~ doen met een massa vlees te verkwisten.
Resultaat (als dat er al is): NOG minder mensen die ongemalen vlees willen eten, NOG meer mensen die liever onbekend dan bekend vlees willen eten. Pff … zielig.
En wat betreft vegetarische restaurants deel ik helemaal niet je mening: ik vind het net geweldig dat je daar 10+ verschillende soorten groenten op je bord krijgt; en ik walg net van de vervangers-die-zo-goed-mogelijk-op-vlees-lijken-maar-het-lekker-niet-zijn-haha.
w
I beg to differ, Willem. Een aantal mensen zal nu op zijn minst toch even stil staan bij het feit dat het vlees op hun bord van een รฉcht beest afkomstig is. Als ze ten gevolge daarvan ook maar 1 keer per week geen vlees eten dan is dat een goede zaak voor het milieu. ‘Bekend vlees’ eten is sowieso een voorrecht van wie ruimte en tijd heeft om z’n eigen dieren te kweken of iemand kent die dat doet. Al de rest is aangewezen op onherkenbare schnitzels, worstjes en burgerkes. Er eventjes aan denken dat het wel degelijk een stukje kalf, varken of schaap is dat je in je winkelkar legt kan nooit kwaad.
denk ook wel dat het verder wilde gaan dan gewoon een hypeke lanceren. ze spreken wel vaak over de vervreemding van alles wat er op ons bord komt (vlees,fruit,…), maar de manier waarop die dingen op ons bord komen te liggen wordt ook alsmaar vreemder … (steeds sneller, goedkoper, “ingenieuzer”…
Dit gezegd zijde : Ik heb al wel wat filet zien worden maar bij kalf had ik mij een kleine koe voorgesteld maar niet zo’n kleine koe ๐
รฉรฉn van de laatste van de wilde keuken/klootwijk (http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1050147-vuilnisbakkenkip) was weer niet zo goed voor het imago van de supermarchรฉe-braadkip (ik heb wel al ergere beelden gezien van de pluimveeteelt), maar vooral van het stukje over het afval ging mijn maag toch een beeteke draaien … voedseltekort mijn gat ja …
oh en onder het motto “als het een naam heeft is het al iets lastiger” moet je zeker de docufilm van de scharrelslager en zijn varken Dorus zien : “het goddelijke varken”
http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/g/goddelijk-varken.html
zeer mooi, ik heb weeral spijt da’k em al gewist heb ๐
Meneer boerenerf: meneer onderdeappelboom zei direct: gho, maar daar heb ik ook vaak gestaan, zo met een kom bloed in mijn handen. Blijkbaar herkenbaar ๐ (ik, in alle eerlijkheid, kroop onder mijn bed als mijn grootvader kippen kwam slachten… Maar kijk: ik ben dan ook lang overtuigd vegetariรซr geweest; als dat niet conseqent is :-))
Willem: ik denk ook dat je de uitzending naar een ander niveau aan het halen bent dan het was. De meeste mensen zitten nog op niveau van ‘ik eet wel vlees maar wil niet weten waar het vandaan komt’. Die zijn zeker geschrokken door dat programma; en dat werd ook eens tijd. Ja, er is veel vlees voor verkwist om dat duidelijk te maken, maar die hadden thuis anders ook wel hun stuk vlees gegeten, denk ik. Ook de verwijzing van de neven naar: ‘dan gaan we maar gewoon anoniem vlees in de supermarkt halen’ was op zich een sneer naar al die mensen die daar vol afgrijzen naar hun brochetjes op hun bord lagen te kijken. Als je de reacties op websites bekijkt, lijken ze mensen toch net bewust gemaakt te hebben van hun hypocrisie.
En mijn probleem met 10-groenten-schotels zoals in Leukemieke is weer een geheel andere discussie die we eens boven een bord lekker vegetarisch eten zullen verderzetten ๐
666bbq: effectief, die vervreemding zit eigenlijk ook bij groenten, melk, enz. (allรฉ, naar het schijnt toch). Je filmpjes zijn voor zo dadelijk; eerst even een vergadering voorbereiden ๐
Heb hier ook al zoveel discussies gehad met vrienden die bvb kip eten maar toch geen kip zouden eten die ik zelf geslacht heb … .
Het beestje heeft een hรฉรฉl goed leven gehad, zit niet vol met antibiotica, maar toch willen ze een kip waar ze zich geen beel d bij kunnen vormen, behalve dan nummer 33.456 van de legbatterij.
Mensen vinden het raar dat ik de stier ging bekijken die nu in onze diepvries zit. Ik vind dat maar normaal dat je weet van waar je vlees komt. Ik zal het dan wel geen naam geven zoals stierke Ronny maar goed.
Mocht ik m’n eigen schapen mogen slachten ik deed het ook zelf, maar dat mag nu eenmaal niet meer.
Het is zeker niet dat ik niet graag dieren zie, in tegendeel, maar ik kies nu eenmaal om vlees te eten, dan kies je ook dat er een dier voor moet sterven.
Ik had de laatste tijd wel de kop van een koe in de Belgische kranten gezien maar had de artikels niet gelezen en had uiteraard hier in Engeland niets van gezien. Ik moet zeggen dat het lijkt op een aflevering van The Simpsons! Die 4 (3?) gasten moeten achter de schermen dubbel liggen van het lachen. Het beste vond ik toch wel toen iemand aan het zeggen was dat ze opgelucht was dat die koe gered was terwijl ze een ferme beet nam in een stuk vlees.
Het deed me denken aan wat ophef hier enkele jaren geleden toen Prince Charles met een deel maten fazanten aan het schieten was en onder vuur kwam te liggen omdat kinderen van een lagere school dode dieren gezien hadden (het feit dat ze dicht tegen een school aan het schieten waren bleek niet belangrijk te zijn…). Er zijn sinds dan wel enkele goede programma’s geweest waar uitvoerig getoond werd hoe het er in een goede abattoir aan toe gaat en waar alle vlees vandaan kwam.
Wordt biefstuk in Belgie trouwens niet voor enkele weken opgehangen voor dat het versneden word ?
Nichtje, ik herinner ook nog de kippen die aan jullie wasdraad hingen om uit te lekken en dan allemaal samen helpen met het plukken.
ja sorry, televiezie-loos tussen een hoop verwilderde beesten in een vervallen boerderij op een berg ergens te lande ben ik enigzins wereldvreemd aan het worden. Merci om er mij nog eens op te drukken, het is met ‘de mensen’ blijkbaar erger gesteld dan ik dacht …
Bart: ‘bekend vlees’, dan heb ik het bij uitbreiding over kweker bekend, ras, geslacht, leeftijd, … bekend. En volgens mij blijft het effect beperkt tot “kotelet ? … nee, daar zit een been in … dan neem ik toch maar ‘ardeens boomstammetje, 2 stuks’ mee”
Thomas: eigen schapen thuis slachten mag, mits voor eigen gebruik. Enkel vergunning vragen op de gemeente en een scherp mes zoeken.
Oppassen Bart slachten mag niet overal thuis. Ik bedoel niet in alle gemeenten mag je thuis slachten.
Herinner elk jaar de rituele slachtingen voor het islamitisch schapenfeest. Wij verlenen wel vergunningen om te slachten maar in Antwerpen is het ten strengste verboden om thuis te slachten. Gelukkig richt men dan wel een tijdelijke slachthuis in alwaar men deze schaapjes/runderen ritueel zelf of laten slachten.
*kuch* ik weet alleen niet hoe het zit met eigen schapen… t is maar dat hier de stad hebben de mensen geen eigen schapen ๐
indeed Lotte, het is de kweker die zijn eigen schapen voor eigen gebruik thuis mag slachten. Voor zover ik weet is dat overal geldend. Of zoals de afdeling veterinaire keuring van het federaal voedselagentschap voor de veiligheid van de voedselketen weet te melden: ‘is toegelaten buiten een slachthuis, de slachting ten huize van de eigenaar van varkens, schapen, geiten, gevogelte, konijnen en wild waarvan het vlees bestemd is voor de uitsluitende behoeften van de eigenaar en zijn gezin’. Dus wie in zijn achtertuintje in Antwerpen een schaap tot slachtrijp gewicht weet te trekken, mag het ter plaatse de pot in draaien.
je kan toch ook “eigenaar” geworden zijn 5 minuten ervoor ?
inderdaad, was ook mijn bedenking. Ik vermoed dat steden het oplossen met politiereglementje hier en daar?
het wordt voor een hoop mensen anders als er een naam aan het dier gegeven wordt voordat het gegeten wordt.
T kan mij niet schelen, en als er dan toch een dier doodgemaakt wordt, dan kan ik het dier maar beter eren door er lekker van te genieten ๐
achzo, bedankt voor de info Bart, ik dacht dat je zowieso ‘grotere’ dieren moest laten slachten in een slachthuis, maar inderdaad, mijn olifanten mag ik dus ook slachten, interessant!
http://www.evergem.be/product/1568/default.aspx?_vs=1_n&id=280