Tijdens het voorjaar van 2010 bouwde meneer onderdeappelboom een schuur. Het moest een soort schuilhok worden, maar het werd al snel veel meer dan dat, met verschillende compartimenten, een annex alias kweekruimte, extra stevige muren en een doorzichtig dak. En voor we het wisten hadden we een heuse schuur met serre-allures. Want ondanks de aanwezigheid van bomen rondomrond, blijkt het een heerlijk warm bouwsel te zijn waarin mijn zaailingen het prachtig doen. En als de zaailingen het al zo goed doen, hoe zou dat dan met volledige planten gaan?
Dat wordt dan ook ons experiment van 2011: tomaten kweken, in pot, in onze serre-schuur. Voor de kweek van tomaten zijn er 3 aan te raden blog-pagina’s:
1) De basisinformatie op eigenwijze tuin: hier zo
2) Zowat alle info op ‘Grow for it’ maar in het bijzonder: deze pagina
3) Op ‘Diana’s mooie moestuin’: deze omstandige info
Voor tomaten in pot heb je extra info nodig, en die is er beduidend minder te vinden op het wereldwijde web. En de info die ik vond, is teleurstellend: je zou enkel de speciale struiktomaten (in serres zie je meestal stamtomaten) in pot kunnen kweken. Je zou ze toch met pot en al op volle grond moeten zetten en ze door de gaatjes in de pot heen moeten laten wortelen van zodra er bloemen zichtbaar zijn. Het zou nooit helemaal goed zitten met water en mest. Het zou dus min of meer vanalles zijn, maar daar trekken wij ons niets van aan. Ziehier onze eigen handleiding voor het kweken van tomaten in pot (en binnen enkele maanden dan het resultaat):
1) Zo groot mogelijke potten. Deze zijn nog iets groter dan emmers (die heb ik ook; daar staan de peperplantjes in).
2) Voldoende ruimte laten tussen de potten zodat je er kunt rond wandelen om te dieven enzo (de verleiding is groot om ze tegen elkaar te schuiven)
3) Aarde: wij mengden de helft potaarde onder de helft aarde uit eigen tuin. Uit de potaarde hopen we de nodige vitamientjes voor de planten te halen, en met de aarde uit onze leembodem hopen we wat water vast te houden (je moet zo’n beetje de 2 bereiken met tomatenteelt: waterdoorlaatbaarheid èn water vasthouden)
4) Voornemen: 3 keer per week water geven. Niet méér, want ook met de zaailingen blijkt dat een goed aantal te zijn. En langs onder water geven, via dat schoteltje. (en weerstaan aan al die ervaren mensen die fronsend zeggen dat je dringend meer water moet geven. En mest. Véél mest. En véél water!)
5) Onmiddellijk een stok erbij in de pot; touwen alleen omdat meneer onderdeappelboom dat een mooi zicht vindt 🙂
6) Voornemen 2: maximum 5 trossen per plant laten staan. Dit is ter compensatie van de kleinere wortel die de tomaat kan vormen in pot. Liever 5 rijpte trossen per plant dan 7 onrijpe. (En als aan elke tros 5 tomaten komen, dan zullen we nog altijd 500 tomaten kunnen eten komende zomer).
7) Afwachten: hoe dat zal gaan met die pseudo-serre. De houten muren hebben als voordeel dat de kans op verbranding van de planten nogal klein is, maar zal het bovenlicht wel voldoende zijn? Zullen de planten niet te veel naar boven groeien? Zullen we voldoende kunnen ventileren? Wait and see! (en die voorspelde nachtvorst mag ook achterwege blijven…)
Schoon bouwsel! Zelfbouwpakket of echt alles, alles zelf gedaan?
ik zou de vloer eruit breken
Ja, zo van helemaal alles, alles zelf gedaan. En zo van achteraf zeggen: ‘dit doe ik nooit meer’ maar vooraf gelukkig niet beseffen waar je aan begint. Een typische zelfbouwklus, kortom 🙂
[…] ‘t is te zeggen dat wordt hier en daar (bij onze kinesist) beweerd. Volgens deze site zou het kantje boordje […]
Ah, Willem, je bericht kwam gelijktijdig: er zit niet echt een vloer in; het is zand met osb-platen erop. Als de tomaten het goed doen qua licht, is er inderdaad de optie om daar volgend jaar weer volle grond van te maken. Maar dan verliezen we in de winter wel onze vochtvrije opslagruimte. Even afwachten dus.
altijd spannend een nieuwe “setup”, zien er in elk geval “hennige” potten uit, met deftig diepe gietschalen. In periodes zonder hemelwater kunnen ze gemakkelijk een paar dagen in de openlucht als het licht te beperkt zou zijn … komt in orde.
Ik ken er ene die zal blij zijn, als hij om de zoveel dagen met loodzware potten in en uit mag zeulen 🙂
En nu ge het zegt: welke mest moet/mag je eigenlijk geven aan tomaten? Roze korrel? 😀
Bart: ja, en vooral als ze met touwen vasthangen 🙂 Mest: geen idee. Niet te stikstofrijk naar het schijnt. Gewoon wat compost, zou ik gokken.
666bbq: gelukkig heeft meneer onderdeappelboom enige verwantschap met jouw regio waardoor hij voor mij ‘hennig’ kon vertalen en ik het beeld van kakelende potten uit mijn geest kon zetten 🙂