Voor een alliteratie moet je het één en ander over hebben, nietwaar? 🙂
Maar het gaat over venkel; meer bepaald een venkelgerecht. En dat het lekker was. En dat het de eerste keer was dat ik meneer onderdeappelboom dat hoorde beweren. Want venkel, dat was toch pezig, dradig, hard, stug, smakeloos, … kortom: vies? En waarom ik dat dan nog zaaide deze zomer?
Ah, voor de rupsen,tiens. En ook omdat dat zo schoon staat, zo in de late herfstzon. En omdat dat groen ook niet lelijk is in een boeket. Maar bovenal: omdat ik meneer onderdeappelboom zou bekeren; zonder dat hij het wist, natuurlijk! En dat is met onderstaand recept eindelijk gelukt! Hij vond het zelfs ERG lekker! En zijn mevrouw en kinderen vonden het eveneens heerlijk. Een aanradertje dus:
Snij aardappelen in schijfjes en kook ze gaar.
Snij de venkel in plakjes en kook ze beetgaar in licht gezouten water. (een halve venkelknol per persoon ongeveer, een beetje afhankelijk van de grootte)
Leg de gekookte venkel onderin een ovenschotel.
Bovenop de venkel komt volgend mengsel: zwarte olijven (een klein potje), look en (een teentje per 2 personen) en geraspte oude kaas (een goed handvol voor 4 personen).
Daarop komen de aardappelschijfjes.
Tot slot maak je een saus om erover te gieten: 2 dl wijn met 2,5 dl room mengen en kruiden met veel peper en zout. Daardoor een flinke portie geraspte oude kaas roeren en over de schotel gieten. In de oven voor ongeveer 20 minuten en smullen maar! (lekker met wat tomaatjes erbij).
En waarom er geen foto van is? Omdat dat zo’n gezellige, hartelijke familie-ovenschotel is. En ik weet niet hoe uw ovenschotels eruit zien, maar die van mij zien er bijzonder warm, maar zelden fotogeniek uit.
Oh, en er is nog zoveel meer lekkers te doen met venkel… Wij combineren het hier eigenlijk ‘uit de losse pols’ met heel wat andere groenten (met courgette, wortel, pastinaak, …). Maar deze zullen we ook eens proberen 🙂
klinkt in ieder geval heel lekker!
ga ik bij tijd ook eens proberen!
Buikberg: ’t is echt heel lekker, feestelijk en veggie.
Aardezacht: zeker eens proberen!