De aandachtige lezer heeft bij de Eigenwijze Tuin al gezien gehad dat ik het nodig vond informatie te verzamelen over springstaartjes. Dat was niet zozeer tot mijn plezier, zoals u zo dadelijk zult vernemen.
De niet-trouwe lezer, die hier al googelend is beland, bevindt zich momenteel mogelijks in dezelfde emotionele staat als ikzelf een week geleden: ontzet; in paniek; geschrokken; en bovenal onwetend wat te doen. Laat mij u dan gerust stellen: eens u op springstaartniveau kunt denken, blijkt er zowaar een oplossing te zijn. In afwachting van uw nieuwe mentale staat kunt u alvast wat citronella kopen. Die houdt de springstaartjes op afstand, zodat u hier kunt lezen zonder telkens over uw schouder te kijken om te zien of ze al terug zijn. (Ja, nog-niet-eerder-met-springstaartjes-geconfronteerde-lezer, zo erg kan het worden.)
De aanleiding
Ergens half januari had ik een verjaardagsfeestje, en in afwachting van mijn bezoek besloot ik nog snel eens de zwarte vloer in de inkomhal te dweilen, want die zag er merkwaardig stoffig uit, ondanks het feit dat ik die de dag tevoren nog schoongemaakt had. Toen ik mijn dweil terug van de vloer nam, zag ik met een lichte ‘eek’ plots een heleboel beestjes wegspringen. En een seconde later maakte ik met een immense kreet ook aan meneer onderdeappeboom duidelijk dat de hele vloer werkelijk vol beestjes was die in grote colonne van voordeur naar ruit trokken. Stofzuiger genomen, alles weggezogen, voordeur opengetrokken, en daar tot mijn ontzetting vastgesteld dat de gevel rond de voordeur ook al krioelde van de beestjes. Stofzuiger op de beestjes gezet en zucht van verlichting geslaakt. Tot er een halve minuut later weer evenveel beestjes zaten… Mevrouw onderdeappelboom in paniek, want als er iets is waar ik niet tegen kan, dan zijn het dingen die zich in groep verplaatsen. Grote beesten, kleine beesten, mensen of dieren, maakt niet uit, maar ze mogen geen deel uitmaken van een massa. Gelukkig hield meneer onderdeappelboom het hoofd koel en ging hij ze verder onversaagd met de stofzuiger te lijf. Tot ze er een halve minuut later wéérom waren. Toen werd er een spuitbus met verdelgingsmiddel bijgehaald. Geen idee waarvoor we die ooit kochten (hij bleek ook al 2 jaar over tijd), maar het werkte; de beestjes waren dood en ik kon mijn verjaardag vieren.
Kort daarna trok de vorstperiode zich op gang, en verkeerde ik in de veronderstelling dat de beestjes verdwenen waren. Tot de lente begin vorige week in de lucht hing en onze gevel weldra weer lichtjes grijs begon te zien van de beestjes. Deur afgeplakt met isolatietape zodat ze niet binnen konden, nieuwe spuitbus gekocht en excessief beginnen googelen naar antwoorden en remedies.
Springstaartjes
Ik had het grote geluk dat op mijn verjaardagsfeest iemand aanwezig was die de beestjes direct kon determineren. Zelf kenden we de wezens niet. Ze hadden iets van een mier, maar dunner. Ze lijken op een luis, maar anders. En ze springen zoals een vlo, maar het zijn geen vlooien. Springstaartjes dus. Springtails in het Engels. Sneeuwvlooien, ook wel genoemd. Collembola, om precies te zijn.
Mocht u nu denken dat wij vuile mensen zijn, en u dankzij Uw Opperste Properheid geen springstaartjes hebt: neut. De beestjes zitten overal. Ook bij u. Onder uw gazon bijvoorbeeld. In uw composthoop. Tussen het hakselhout. In uw bomen. Zeker en vast ook in de bloempotten thuis. En ja, wellicht ook vlakbij uw gevel. In een gediversifieerde biotuin kunnen wel zo’n 20 soorten zitten. Alleen: normaal blijven ze zitten waar ze zitten, genietend van de vochtige omgeving waarin ze goed gedijen, en smikkelend van schimmeldraadjes en sporen waar ze van leven. Collembola zijn haast prehistorische dieren. Ze horen bij de aarde zoals zout bij de patatten. Het zijn de oudste (eerste) geleedpotige landdieren ter wereld, en ze hebben zojuist nog een tweede wereldrecord gevestigd: het zijn de diepste levende geleedpotigen op het land (tot ongeveer 2km diep) (Google News: Collembola).Men is niet eens zeker of ze nu wel insecten zijn of niet. Sommige wetenschappers denken dat het kreeftachtigen zijn, en dan ook minstens zo oud: tot 400 miljoen jaar geleden. Ze bestaan in talloze soorten en vormen, en ze laten zich normaal niet echt zien. Vele soorten leven als individu, terwijl andere in koloniën leven. Ze vormen ook soms tijdelijke groeperingen en soms vergaderen ze met miljoenen.Coole beestjes, dus, echt waar, maar niet op de gevel van onze woonst.
Opperste dank aan onderzoeker Frans Janssens
En in de eerste plaats dank aan Loko Tosh, trouwe lezer van de Eigenwijze Tuin, die in het verleden volgens mij ook al eens Toko Losh was, en wiens naam ik ondanks ijverig gegoogel en gebroed op anagrammen nog niet heb kunnen determineren. Het heeft iets van Poco Loco, heb ik al eens gedacht, maar dat doet er allemaal niet toe. Loko Tosh was degene die mijn reacties bij de Eigenwijze Tuin serieus nam en mij de oplossing op een gouden schaaltje aanbood: de heer Frans Janssens (FJ), internationaal vermaard onderzoeker naar Collembola. Vooraleer u, die springstaartjes momenteel misschien ook als een probleem ervaart, hem ook met mails gaat bestoken: lees hier eerst even verder; misschien hebt u genoeg aan de info die hier staat, zodat we hem niet massaal gaan lastig vallen. Dat heb ik namelijk al ten overvloede gedaan 🙂
Check de omgeving en denk zoals een springstaart
Op mijn vraag om hulp verzocht FJ mij om een google-maps-link om de omgeving te bestuderen. Al snel werd duidelijk dat de beestjes vermoedelijk vroeger in de gracht woonden, aan de overzijde van de straat, in de schaduw van de weide daar. Dat is een vochtige omgeving met allerlei lekkers voor de Collembola. Als u ook springstaartjes op uw gevel hebt, kijkt u dus best eens in de omgeving: zijn daar vochtige plaatsen waar ze mogelijks vandaan komen? Is er iets veranderd waardoor ze er weggegaan zijn? Is er onlangs mest of andere aangevoerd waarvan de schimmeldraadjes tot op je gevel waaien? enz. De beestjes gaan van nature namelijk niet op je gevel klimmen. Wellicht komen ze er gewoon om te eten van wat tot daar is gewaaid, omdat ze elders minder eten vinden. Van zodra het zonnetje schijnt, verdampt het water in de grond, en komt die damp tegen de gevel. Ook die vochtigheid is voor hen extra aantrekkelijk om zich aan de klim te wagen (overigens zal je zien dat ze in huis vrij snel dood gaan uit gebrek aan vocht).
Collembola vertonen ook van oudsher migratie-patronen. (Engelstalige website spreken zelfs van ‘massive migration’). Sommige verzamelen als trekvogels op één plaats, om daarna te verdwijnen. Andere klimmen ’s avonds langs de stam van een boom naar boven, om ’s ochtends terug naar beneden te komen, of net andersom. En als ze dan uw gevel aanzien voor een boom, hebt u dikke pech. Het herkennen van hun bewegingspatroon kan echter al enige geruststelling brengen. Dan weet je wanneer je de beestjes wel of niet mag verwachten.
Bestrijd ze door voor hen te zorgen
Unieke beestjes dus, leuk om te onderzoeken, maar niet leuk op de gevel. De citronella is je eerste wapen om ze van je woonst weg te houden. De geur verdrijft hen, en ze gaan er ook van dood. Citronella-olie is bovendien niet eens zo heel erg duur èn veiliger dan tea-tree-olie, die ze ook hier en daar aanraden, maar waarvan de neveneffecten toch mogelijks bedenkelijk zijn. Je moet het wel dagelijks herhalen, want citronella is erg vluchtig (en ook oppassen dat je niet per ongeluk een druppel op je jas laat vallen want dan kijkt iedereen in de trein je aan alsof je een levend anti-muggen-product bent). Chemische bestrijdingsmiddelen zijn altijd af te raden, maar hier zeker, omdat ze enkel de zichtbare beestjes doden, èn ook de goede beestjes, die de springstaarten opeten (duizendpoten, hooiwagens, snuitmijten, spinnen (op een gevel zullen het vooral springspinnen zijn), pseudoschorpioenen, wantsen, kevers (adulten en larven), roofvliegen, mieren). Om FJ nog maar even te citeren: ‘Biologisch evenwicht is heel belangrijk in onze strijd tegen plagen’.
En wat dan? Wel, wat doe je om te vermijden dat je de zak chips opeet? Jezelf troosten met iets wat je nog lekkerder vindt: chocolade. Idemdito bij de springstaarten: de meest effectieve bestrijdingsmethode is hen weglokken naar een plaats die voor hen aantrekkelijker is, en waar jij er vanaf bent. In de woorden van FJ: ‘de kunst is hen en biotoop aan te bieden waarin ze zich thuis voelen’. In ons geval wordt het een kwestie van meer planten zetten aan de voorgevel (stond al op het programma, maar zal nu wat vervroegd worden) en eventueel een spoor van planten trekken tot aan onze tuin achter het huis, waar het een waar collembola-feest moet zijn met composthopen, schimmelend hakselhout, haagkanten vol paddenstoelen, enz. Of we er daarmee vanaf geraken (=hen terug onzichtbaar maken voor ons en hen terugbrengen naar de plaatsen waar ze nuttig zijn), weet ik nog niet. Maar er is nu tenminste hoop.
En of ik nu geen foto’s heb van die beestjes? Ja, maar aangezien je er eigenlijk toch wel een macrolens voor nodig hebt, zijn dat korrelige, wazige, lelijke foto’s. Maar ga gewoon eens naar Flickr en zoek daar op ‘Collembola’. Je zult verbaasd staan.
Tekst nagelezen en goedgekeurd door FJ, waarvoor nogmaals van harte dank!
Bijzonder interessant om te lezen. En leve F.J.!
(maar ik schrik een beetje dat er ‘maar’ 20 soorten in een tuin zouden zitten, daar had ik er eigenlijk veel meer verwacht).
ps: Loko Tosh heeft hier de mosterd gehaald
Hoe diverser de tuin hoe meer soorten natuurlijk. Er zijn zo’n 200 soorten gevonden in België: http://www.collembola.be/
10% van de Belgische Collembola biodiversiteit in één tuin is niet niks. Maar het kan natuurlijk beter 😉
Oei, straffe mosterd!
En ik vind 20 soorten véééééél! Maar ik ken er dan ook niets van.
Als ik nog maar over zo’n beestjes hoor dan begint het bij mij al te kriebelen!
Leve het boereverstand !
Een standbeeld voor FJ !!
In _uw_ voortuin !!!
(en een klein Tokoloshke ernaast)
Ja, ik weet het, mijn google naar de teatree-olie was niet echt zo ecologisch. Fijn dat je toch een echte deskundige gevonden hebt :-).
Ik krijg er al de kriebels van bij het idee alleen al, maar ik heb ben wel blij dat er een oplossing uit de bus is gekomen. En op slag ook blij met de vele mieren die er in de tuin wonen. 🙂
@Bart: de motivatie van Loko Tosh streeft naar die van de Tokoloshe. Daar stoppen alle vergelijkingen. 🙂
wat leuk geschreven! ik zie het allemaal al zo voor mij gebeuren! lol
@Loko Tosh: én de bierbuik! Maar voor de rest stopt inderdaad elke vergelijking, hein, biloute ?
Zeer boeiend geschreven – het leek wel een thriller!
Was echt benieuwd hoe het afliep 🙂
Vanmorgen snel gelezen en nu goed: dit vergeet ik nooit meer, van springstaartjes als eerste geleedpotige landdieren enzo….
Ook ik was trouwens de hele dag wat jeukerig 😉 Ik ken ze eigenlijk alleen van de bloempotten. Hier worden we wel eens hysterisch van zilvervisjes.
@Bart: het ene is nature, het andere is nurture 🙂
Springstaartjes waren gegeerd voedsel voor de pijlgifkikkertjes die ik vroeger hield in een terrarium. In plaats van ze te verdelgen, kweekte ik ze!
Natuurlijk-rijk: begrijp ik volkomen.
Willem: zalig idee!
Buikberg2: maar nee, ik was bijzonder aangenaam verrast over hoe je hielp meedenken; en die teatree-olie wordt op meerdere plaatsen aangeraden. Alleen, er hangt nogal een sfeertje rond, als je begrijpt wat ik bedoel. En citronella is al bij al toch veiliger.
Eef: ik bekijk die mieren nu ook met geheel andere ogen 🙂
Loko Tosh en Bart: je begint iets van Statler en Waldorf te hebben 😉
Aardezacht: de lol ontging mij persoonlijk, maar fijn dat je er iets aan had 🙂
Biodiverse: ik hou niet van thrillers
Zem: brrr, ik wil het niet weten, denk ik.
Menck: ik weet het; ik begrijp niet hoe iemand het durft!
boooo! booooooo!
Exactly, my dear 🙂
boooo! boooooooo!
Ontroerend, die eensgezindheid…
exactly, my dear 🙂
ga ik direct proberen wij hebben tuin en terras aangelegd en de muur en schuifraam aan die kant zit vol met ik denk deze beestjes bedankt
het lijkt te werken ik heb kuisproduct van citronel in spuitbus gedaan en alles buiten bespoten en geen gespring meer van de duizende die er zitten dus vermoed doordat de citroenmelisse in de tuin gegroeid is ze verhuisd zijn naar mijn gevel Dank u wel ga dit nu blijven doen en hoop dat ze wegblijven 🙂
Hierzie Vicky: helemaal gratis ne klets leestekens, om volgende keer te gebruiken! …………… ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ?????? !!!!!!! ;;;;;; ::::: (’t Is nikske, graag gedaan en al. ) 🙂
Tsss, tsss Bart, een springstaartslachtoffer zo gaan ambeteren, foeifoeifoei! 🙂
Vicky, los van het gebrek a
aan leestekens, dus, hier nog een antwoord over de citronella: je zult op het net wel enkele onderzoeken vinden waarbij het verschil tussen citroen, citronella, en dat schoonmaakproduct met citronella worden getest. Dat schoonmaakproduct werkt inderdaad ook, zij het niet zo goed als de pure citronella, omdat het erg verdund is. Gewone citroen werkt niet, en die citroenmelisse zal er ook niets mee te maken hebben, want citronella is olie van een boom, en lijkt alleen in onze neus op citroen of citroenmelisse. Ik duim voor je dat het werkt. Wij hebben het twee maanden lang moeten gebruiken. Toen waren ze weg. Eén dagje waren ze plots terug, en toen had ik het zó gehad ermee dat ik alsnog javel gekocht heb en er een dopje van heb uitgegoten aan de voordeur. Sindsdien geen beestjes meer, maar ik denk dat het toch vooral de citronella was die het hem deed. Hou me vooral op de hoogte hoe het verder verloopt; met of zonder leestekens 🙂
punt! 🙂
Is er iemand bekend mee dat ze ook IN het zwembad zouden kunnen zitten. In de hoeken, het krioelt er van. Ieieieieiehhgg. Hoe krijgen we ze daar weg, of nog beter, hoe zijn ze daar gekomen??
Wij zitten hier met hetzelfde probleem, sinds 1 jaar een zwembad en al bijna 3 maanden eigenaar van een hele kolonie springstaarten…Heeft u ondertussen een oplossing? We krijgen van de zwembadmensen geen antwoord, ze weten het ook niet…Met vriendelijke groeten,
Marijke
Marijke, hier zit het zwembad ook vol…Heb jij al een oplossing gevonden???
zwembad vol met springstaartjes! Iemand een oplossing aub?
net op reis geweest naar turkije,kamer vol met die beestjes ,stressvakantie!!!Komen thuis,staan ze met honderden voor de deur hiep hiep!!Ik probeer die citroenella!!
Heb het nu wel gehad!!
Heb sinds vorig jaar zomer ook last van springstaarten die onder de achterdeur door naar binnen komen, vanaf het moment dat ik de tuin bij mijn nieuwbouwhuis heb bestraat; toen zelf geprobeerd met bestrijdingsmiddelen van de intratuin, maar bleven komen totdat het najaar intrad. Sinds begin april zijn ze weer terug, helaas, ben er nu dus al weer maanden zoet mee. Eerst een professionele ongediertebestrijder ingehuurd (die dus gif heeft gespoten), maar zonderd blijvend resultaat. Hij raadde toen aan biologische bestrijding te proberen; heb toen roofmijten besteld via internet en deze in de stukken begroeide tuin gestrooid en ben nu ook al weer 4 weken bezig met de citronella. Heb voor de zekerheid ook alle kamerplanten de deur uit gedaan. Leek van de week dat ze niet meer naar binnen kwamen, maar helaas de afgelopen twee dagen weer wel, ondanks de citronella. Op de bestrating blijven ze ook lopen… Maar op de gevel niet meer (spuit ik allemaal nog steeds elke dag met citronella in)
Ben het echt helemaal zat nu, dus vandaar de vraag:
Wie kan ik inschakelen om dit op te lossen???
Hebben jullie nog andere tips???
Ik heb alleen de citronellaschoonmaakmiddel kunnen vinden, waar is pure citronella te koop?
Pure citronella kun je kopen, zelfs in liters bij Geurwalhalla.nl
Wij hebben er nu ook al maanden last van, binnen op onze bovenverdieping. De citronella houdt ze aardig weg, ik smeer elke dag de gordingen op de kamer er mee in en nu ook bij het raam gespoten, ze kruipen overal doorheen….
springstaartjes leven vooral opvochtige en donkere plaatsen, bvb. onder dode bladeren en zo, kunst is om die plekken te vinden en dan aan de plaatsen waar ze je huis binnen komen, citronella olie te gebruiken, zo heb ik ze hier ook weg gekregen. Ze zijn echt niet gevaarlijk en eens ze in een te droge omgeving komen, wat verder binnen, geraken ze niet meer verder. Succes ermee. Ikzelf heb citronella olie gekocht in Holland & Barrett (de vroegere tuinen).
Wendy, dat lijkt me heel ellendig. Maar alleen de echte citronella helpt, en die koop je in de (grotere) natuurwinkel of bioshop. Het zijn heel kleine flesjes, maar zeer geconcentreerd. Ik hoop echt voor je dat het helpt!
Hallo
op het moment zijn wij al 3 maanden bezig om van springstaarten af te komen dakgoten schoongemaakt platdak schoon rest alleen de tuin van de gemeente en de groenstrook van huurdersvereneging woon op maat die weigeren hun groenstrook op te ruimen.als we langs de zei poort naar achter willen springen ze al op je alles af geplakt ramen deuren citronella bij de vleet gekocht niks helpt ik ben radeloos die beestjes lopen snachts door onze ogen mijn zoontje van 7 zat helemaal onder de plekjes van die beestjes ze doen geen kwaad bij mensen maar dat staartje prikt wel in je vel bij wegspringen we hebben alles geprobeerd echt alles wie heb er een tip we staan op het punt het huis te koop te zetten HELP AUB
Hallo Maryann,
ik snap je wanhoop, helaas ;-).
Citronella (puur) werkte deels bij ons. Daarnaast ramen dicht houden. of alleen s ochtends even open om te luchten. Ik smeerde buitenkant om de kozijnen heen in met citronella om te voorkomen dat ze naar binnen springen.
Verder smeerde ik het ook op onbehandeld hout binnen. Let op kit en verflagen gaan verkleuren en bobbelen.
Verder ook de natuur zn werk laten doen. Spinnen, muggen, vliegen, lieveheersbeestjes etc….laten zitten. Ik heb t idee dat zij springstaartjes vangen/eten.
Daarnaast; tuin vochtig houden in droge tijden. Lok ze naar de tuin.
Bovenstaande zijn maar ideetjes, heb er geen verstand van maar door eigen ervaringen en probeersels hoop ik dat dit het helpt om het iets draaglijker te maken.
Verder ben ik altijd blij als het warme droge weer weer voorbij is en het zoals nu regent dan heb ik er binnen geen last van.
Wauw… Citronella dus… Wie had dat kunnen denken, ga ik morgen meteen halen, ik ruk me de haren uit het hoofd met die ellendige springstaartjes. Heb eerst al dagen het internet afgeschuimd vooraleer ik wist wat het was, kom je dan bij het tuincentrum, weten ze daar niet wat een ‘springstaartje’ is. Ondertussen al 5 bussen insecticide leeggespoten uit pure ellende, maar hopelijk is dit een oplossing… Want dit spelletje is nu al enkele weken aan de gang en ik heb het er helemaal mee gehad, ze komen binnen langs de achterdeur, de helft van het terras zit vol met grijze massa (vooral na een regenbui komen al die kleintjes in grijze wolken bovendrijven, vreselijk…) en nu komen ze ook al de veranda en badkamer in, waar ze dan wel gewoon dood blijven liggen zodat er nooit een einde komt aan het stofzuigen. Aaaargh…
Heel erg bedankt voor het artikel, vond het erg leuk lezen trouwens! Wish me luck, ga der een citronella-kaarsje voor branden… 😉
Hier een noodkreet! Ook ik heb sinds een paar weken ongelooflijk veel van die beestjes in huis, maar dan ook werkelijk in alle ruimtes! Vooral ’s nachts heel actief, overdag veel minder. Slapen is lastig, vooral als je al een slechte slaper bent….Het is alsof er een regen van die beestjes vanaf de plafonds naar beneden komt, lopen ’s avonds met een pet op maar na verloop van tijd dringen ze ook daar doorheen. Heb het met een klamboe geprobeerd van heel dicht geweven stof, ook daar boorden ze door heen. Ik heb zowel platte als schuine daken, heb die goed geveegd en omdat het de afgelopen 1 1/2 week niet heeft geregend, had ik gehoopt dat ze niet meer zouden aanvallen. Niets is minder waar…..ik lees over citronella olie, wil alles proberen. Maar hoe en waar moet ik dat spuiten als ik niet weet waar ze vandaan komen?
Wie o wie kan ons adviseren????
Bij ons zitten er alle dagen meer en meer in ons zwembad. Heeft iemand daar ervaring mee ? Hoe kan ik ze daar uit krijgen ?
Hier van het zelfde…in het zwembad, is er al een oplossing voor?
Hier ook…hebben jullie al een oplossing?
Hier zit het zwembad vol met springstaartjes, iemand een oplossing aub??
Hallo Rosette, wij hebben ze hier ook weer… mijn man gaat er door met een heel fijn zeefje tot er geen meer te zien zijn… een tijdrovend werkje en jammer genoeg niet echt blijvend want er komen er steeds nieuwe. De citrusolie is natuurlijk niet van toepassing in een zwembad lijkt me! Als jij nog een oplossing hebt, let me know! Groetjes! (Heb pas nu je bericht gezien, sorry!)
iemand een oplossing voor springstaartjes uit het zwembad verwijderen aub?
Je kunt ook leren genieten van hetgeen er in je omgeving leeft. Is een stuk relaxter dan met een spuit rond te rennen om beestjes uit te roeien wat je toch nooit lukt. Bovendien zijn het hele nuttige diertjes en je zou ze juist moeten koesteren. De schimmels die ze eten zijn pas echt gevaarlijk! Wees blij dat er van die minuscule wezentjes rondlopen om dat voor ons op te ruimen.
Voor de mensen met het zwembad: daar heb ik helaas geen oplossing voor. Veel springstaartjes zitten graag op het water, maar ik denk dat dat een andere soort is.
Jac: misschien eens opnieuw lezen; het gaat hier net om de zoektocht naar een ecologische oplossing; niet met de bedoeling uit te roeien, wel met de bedoeling een oplossing te zoeken voor een troep beestjes die gezien de locatie (in huis) eerder een plaag dan een zegen is.
ondertussen citronella in huis, puur verstuiven op de meute? of aanlengen?
nog lotgenoten van de springstaartplaag, verdun je die citronella-olie of spuit je die puur aan de deuren/ramen/gevel/…? dank voor jullie tips
Ann: niet verdunnen. Citronella is sowieso al vluchtig, dus zeker puur gebruiken. Een paar druppeltjes per plek.
Het begin van dit artikel! Prachtig! In exact zo’n staat was ik dus enige minuten geleden! Bedankt voor de info
Succes Soraya!
Hier ook last van springstaartjes in huis. Hele bovenverdieping binnen zitten ze.Op alle (schuine) wanden. Overdag niet te bekennen en s avonds rond half negen/negen uur komen ze tevoorschijn….bbrrr, ik ga niet onder onze schuine wand boven in bed slapen….het idee alleen al. We slapen nu al 3 weken beneden. Samen met onze baby van 7 wkn oud. Ongediertebestrijding er ook al bij gehad…maar ze zitten er nog steeds….wat te doen? Kan ik oppervlakten ergens mee inspuiten zodat ze dood gaan? Ik wordt er helemaal gestoord van, en je voelt het gewoon kriebelen, ook al zitten ze niet op mij….ze moeten gewoon weg uit mijn huis….heeft iemand een definitieve oplossing?
het zwembad zit vol springstaartjes. Ik blijf maar scheppen. Niet te doen! Iemand een oplossing aub???
Bovenaan wordt het netjes uitgelegt. cytronella gaan ze weg. ze komen op vocht en schimmel af en daar willen ze voor op en neer rijzen. dus als de route door je huis loopt zitten ze binnen. ze horen dus in je thuim bij schimmel, water,paddosporen.
wat een leuke site btw!!!
we zijn al 2jaar geplaagd door deze dieren na een abnormaal voorjaar met massa’s regen,komen binnen via deur en raam en dakvenster,en ga ik met de lamp s’avonds op de vensterbanken zien zitten er 10 tallen aan elke raam,voorlopig geen oplossing gevonden ,citronella doet hen niets,al 2 maal een firma laten komen,geeft wel een geruster gevoel waarbij je ze binnen niet meer ziet maar is jammer genoeg te kostelijk voor jaarlijks te doen.heb op aanraden de strooisellaag (houtschilfers) weggedaan en kwam samen met de mesthoop op 2425kilo.ze houden zich graag op in reten en kieren op de gevel waardoor we 4 bussen doorzichtige silicoon hebben gebruikt om hun verblijf te bemoeilijken.ook tref je ze in de verluchtingsgaten van de kelder aan.de volgende stap is een gasbrander om hun aantallen te minderen.wat wel een beetje helpt is een vliegensticker kleven aan de deur waarlangs ze binnendringen,het gekke is dat ze slimmer worden met de dag als ze hun soortgenoten zien vastzitten waarbij ze de sticker proberen te omzeilen.jammer genoeg wordt slapen moeizamer met zo’n massaal ongewenst bezoek,vandaar mijn oproep,alle hulp is welkom,mvg.
Springstaartjes zijn vorige keer spontaan verdwenen in zwembad (rond April schat ik)…nu zijn ze echter terug. Nog steeds niemand oplossing voor zwembad?