Een houten terras aanleggen is niet moeilijk, maar het vraagt veel tijd, en je moet enkele basisregels in het oog houden. Om te beginnen: de ondergrond. Ofwel graaf je een stuk uit de grond (voor een terras op gazonhoogte), ofwel verhoog je je terras. In beide gevallen kies je best voor een ondergrond in stabilisé. Dat stabiliseert (duh) èn is waterdoorlatend (in tegenstelling tot beton). Idealiter loopt de ondergrond 1cm per meter af in de ene richting, en is waterpas in de andere richting. Zo kan het water altijd weg. Wij erfden een overschot stabilisé van de verbouwingen, ondertussen al 4 jaar oud en min of meer kapotgelopen. Daarom bakenden we de grenzen af met hardhouten palen.
Boven op de stabilisé komt worteldoek, en daarbovenop komen betonstenen of stoeptegels. Idealiter komen de planken ongeveer 10 cm boven de ondergrond, zodat alle vocht goed weg kan. Als je hoge betonstenen kan gebruiken, is dat dus altijd beter dan stoeptegels.
Leg de stenen om de 40 cm in een rij. Zet ze met cement vast op het worteldoek.
Boven op de stenen komen de dwarsbalken. Deze liggen in de richting die waterpas is. Kies voor stevige, hardhouten balken, minimum 4 op 4 cm, maar liefst nog wat dikker. Vijs deze balken NIET vast op de stenen. Ze komen vanzelf vast te liggen door het gewicht van het terras, en als je ze vast vijst, kan het hout niet voldoende ‘werken’ met kromtrekkende planken tot gevolg. (De foto was met totaal verkeerde instellingen genomen, en helderder dan hieronder krijg ik hem niet.)
Op de balken komen de planken dwars te liggen. Deze lopen dan schuin af. Zet ze telkens met 2 vijzen vast in de onderbalk. En schrik niet: je moet daar speciale, behoorlijk dure vijzen voor kopen (artikel 9001 zegt het doosje, maar ik zie de merknaam niet) en in een stuk terras van 4 op 4 meter gaan al 500 vijzen! De afstand tussen de planken is 0,5 cm. Dat lijkt veel, maar je ziet dat niet echt. In die ruimte kan het water weg (voor zover het niet schuin afloopt) en zo kan het hout ook uitzetten indien nodig.
Qua houtsoort kan je veel kanten uit. Bankirai is een verzamelnaam voor hardhouten soorten. Vroeger waren de planken met gefreesde ribbeltjes in zwang, maar dat blijkt een slechte keuze te zijn geweest: het water blijft in de ribbels staan, er ontstaat mosvorming, en je valt op je bakkes van zodra het regent. Leg planken (als ze gefreesd zijn) dus altijd met de ribbels naar onder. Houtsoorten zijn er in veel kleuren, smaken en prijzen. Wij kozen voor Tali, hardheidsklasse 1, maar wel kwaliteitsklasse 2. Dat houdt in dat er meer nerven in het hout kunnen zitten, meer kans op kromme planken enz. Wij kochten bovendien een restant op met verschillende lengtes, waardoor we het terras in verband moesten leggen en het heel veel tijd kostte om een plank goed te krijgen: eens in de andere richting proberen, een krom stuk eruit zagen, enz. Gemiddeld kostte het 20 minuten per plank, maar het bespaarde ons wel 1000 euro.
O ja, gaatjes altijd voorboren. Reken bovendien op een boortje of vier, want hardhout is harder dan metaal. Idem voor het zaagblad: ook dat is versleten tegen de tijd dat het terras klaar is. Dit alles brengt ons bij het prijzenplaatje: een paar duizend vijzen, 40 m² hout, stenen, stabilisé, dwarsbalken, een zaagblad, enz. Dat was samen toch wel zo’n 4000 euro. Edit: het bleek uiteindelijk maar 3000 euro te zijn. Bovendien werkten meneer onderdeappelboom en (schoon)papa er samen 6 lange dagen aan. Twaalf mandagen in totaal dus. Daar tegenover staat de offerte die we lieten maken en die 8000 euro bedroeg zonder btw…
En zo komt dan toch ook het moment waarop het terras min of meer klaar is.
Min of meer, want er is nog maar één zijwand afgewerkt. Ook het trapje moet nog een optrede krijgen, en de achterste planken moeten nog op één lijn worden gezaagd.
Ook moeten rondomrond nog wat planten komen (hortensia, rozemarijn, potentilla; zo wat struikachtige dingen die niet veel werk vragen) en twijfelen we momenteel nog aan zin of onzin van een balustrade.
Maar als we nu vanuit onze living naar buiten kijken, zijn we dik tevreden.
Knap, erg knap!!!
Dat moet dringend ingewijd worden!!!
Schitterend geworden; een beloning voor hard werken. Dat er maar veel op gezeten en genoten kan worden!
mooi gedaan, maar Meneer Onderdeappelboom zijn doe-het-zelf palmares in gedachten zijn we daar natuurlijk niet over verwonderd. 🙂 En een balustrade? Ba nee gij! Denk eens in wat dat met je zicht zou doen. Als het echt (tijdelijk) moet voor het jongste onderdeappelboompje, dan kan een stukje bekaertdraad met palen net voor het terras een oplossing zijn.
Ziet er knap werk uit.
Balustrade lijkt me niet nodig, dat hoogteverschil lijkt me een perfect speeltuig voor de kinderen.
Die gegroefde planken zijn inderdaad levensgevaarlijk (enkele keren tegen de vlakte gegaan).
Ik zou ook geen balustrade doen. Dan zou ik nog eerder zorgen voor een zachte ondergrond naast het terras 🙂
Wat een parel van een terras!
Persoonlijk vind ik een moderne balustrade (bijvoorbeeld in inox) wel wat hebben, maar of dat in het geheel van de tuin zal passen, is nog maar de vraag.
Voor hardhout gebruik ik – eveneens prijzige! – schroeven met een boorkop. Ze maken voorboren onnodig. Voor bepaalde houtsoorten, bijvoorbeeld azobe, werken ze niet afdoende, voor bangkirai dan weer wel. Het terras dat ik vorig jaar optrok voor mijn ouwelui, was al helemaal een makkie qua hardheid:
http://twaait.wordpress.com/2011/09/21/vanuit-de-hoogte-2-slot/
O ja, voor wanneer was die inhuldigingsdrink ook alweer?
Mooi! Stevig werkje wel, blijkbaar. Maar de volhouder wint (een terras).
En toen begon het te regenen :o(
schroefkoppen netjes op een lijn, daar word ik-zag-dat-het-goed-was vrolijk van 😉
4000€ voor een glijbaan zonder balustrade …
Dit is de eerste keer dat ik niet enthousiast ben van een Appelboomse creatie.
Maar wel knap gemaakt – een beroeps zou het niet beter gedaan hebben 😉
Het zou wel een tof idee zijn om een glijbaan te maken van het terras naar het gras… Dan gaan de kleine onderdeappelboompjes weten te appreciëren, en zal voorkomen dat de kleinste telg in de pelouse valt: hij zal de glijbaan wel nemen 🙂
Schoon gedaan! Maar het prijskaartje van 4000 eur voor 40 vierkante meters (en dan nog alles zelf gedaan) stemt me niet hoopvol: wij hebben minimaal zo’n 120 meters te gaan en wilden gaan voor schone terrastegels: dat terras gaat nog VEEL jaren op zich laten wachten denk ik.
Wij hebben ook een zonneterras in tali waar we heel tevreden over zijn. Heb je nog hout over ? Maak er mooie bloembakken van, een stuk goedkoper dan dat je ze zou kopen en het is prachtig doordat het dezelfde houtsoort is.
Meneer onderdeappelboom dankt iedereen voor de complimenten, behalve de biodiverse tuinier dan 😉 Geen liefhebber van een houten terras? Of schrik je vooral van de prijs? Ik was de prijs van een stenen terras beginnen uitrekenen, en zoveel goedkoper leek dat toch niet te zijn, toch zeker niet met die verhoging en trapjes erbij. (sorry Boerenerf, voor je vooruitzicht van 120 vierkante meter…)
Menck: mega-indrukwekkend gedaan, dat verhoogd terras!
Buikberg: o, maar zelfs in de regen is het minder troosteloos dan een hoopje stabilisé. En nu kan ik met zekerheid zeggen dat het NIET glad wordt bij regenweer.
Nicht: goed idee! We hebben nog wat kleine overschotjes waar we anders niets mee kunnen doen.
666bbq: een heuse coming-out met naam en foto!
Bart: exact mijn voorstel, die Bekaertdraad, maar vooralsnog wordt er niet enthousiast gereageerd.
Anomama: je uitnodiging had je al op zak hé 🙂
Menck: qua inwijden heb je de blogbbq vorig jaar gemist, en ik ga die dit jaar toch niet opnieuw organiseren…
Nee – een houten terras is heel mooi, maar die ondingen zijn gewoon spekglad wanneer nat. Dus spijker alvast maar wat kippegaas op dat trapje. Ik wil niet dat er een onderdeappelbomer zwaar onderuit is gegaan gewoon omdat ik uit beleefdheid niks gezegd heb! Ik zou als ik jullie was dat terras betreden alsof je je op glad ijs waagt – bij regenweer 😉
Het hout an sich is niet glad, het is de algaanslag die na verloop van tijd een probleem kan beginnen vormen. Het is net daar de geribbelde planken in de fout gaan : die planken blijven langer vochtig en hebben nog meer last van die algen.