Geachte heer Schepper,
Ik weet, u bent eigenlijk niet alleen man, maar ook vrouw. Naast uw verstandelijke mannelijke zelf huist een vrouwelijk deel, genaamd Sophia, dat voor de wijsheid zorgt. U zet alles op een rijtje, en zij maakt vervolgens de beste keuze. Maar ik noem u toch gewoon meneer, als ik mag. Omdat dat niet zo vlot bekt, met die pluralis majestatis. En ook wel omdat ik het zo geleerd heb in de katholieke basisschool.
Meneer de Schepper dus. En of ik u het één en ander zou mogen vragen, want ik snap het allemaal niet zo goed. Die schepping steekt wel mooi in mekaar, maar hier en daar merk ik toch een mankementje op. Of het is dat ik het gewoon niet snap, dat Grote Plan waarvan alles deel uitmaakt.
Het zaaigoed, bijvoorbeeld. Hoewel ik al 2 pakjes spinaziezaad kocht en spinazie, venkel, wortel en pijpajuin al 2 keer opnieuw zaaide, staan nog maar amper 4 plantjes boven. Hoe komt dat zo? Is het misschien dat u, druk bezig met zaden scheppen, plots bemerkte dat het te makkelijk was, als alle zaad altijd zou kiemen en niemand het dan leuk zou vinden omdat je mekaar op die manier dan niet de loef kan afsteken? Hebt u daarom van de pakjes zaad een kanskaart gemaakt waarbij ik steevast die ene kaart trek met boodschap: ‘ga direct terug naar de aveve; ga niet langs start; u ontvangt geen oogst’?
Tezelfdertijd groeit het onkruid als kool. Nee, niet als kool. De kool groeit niet. Het onkruid wel. Is daar een diepe filosofische reden voor die mijn beperkte verstand te boven gaat? Is het dat als groenten even makkelijk zouden groeien als onkruid dat de mensheid dan moddervet zou worden en u tijdens de schepping een plotse drang tot betrokkenheid met ons BMI voelde? En dat terwijl ik de voorbije weken al zoveel uren in de moestuin stond. Minstens 1 maar ook vaak ook 2 uren per avond. Waar ik het onkruid als een echt Verwoede Wieder met wortel en al uit de grond trok. Grondig en Geduldig. En waar er de volgende dag weer evenveel bleek te staan. Ik lieg niet; de moestuin ziet groen van het onkruid. En dat terwijl ik zoveel avonden gezellig had kunnen zitten lezen in plaats van te wieden.
De slakken dan. Ze hebben mij verteld dat die afkomen op bier. Inderdaad, de alcohol schroeit hen min of meer kapot en dat is niet erg diervriendelijk. Maar daar tegenover staat dat je hen toch lichtjes lallend naar het hiernamaals stuurt, en dat is dan wel weer sympathiek. Dus groef ik vier kommetjes in met daarin bruine trappist. Was dat de fout? Had het een pilsje moeten zijn? Of zijn de slakken massaal op bijscholing geweest naar Syntra en weten ze ondertussen welke valkuilen ze moeten vermijden? Ik had in elk geval geen enkele slak verzopen! En het buurmeisje, dat op een ochtend te vroeg opstond, plukte uit één vierkante meter gras zomaar zonder moeite 40 van die vraatzuchtige slijmigaards.
Ik kan het dus niet goed volgen, meneer De Schepper, hoe dat zit met het feit dat groenten gezond zijn en je er toch zoveel moeite voor moet doen. Dit domme schepsel staat dan alleen maar hoofdschuddend de distels, hagewinde, kruipende boterbloem en al dat andere te tellen dat de vier spinaziesprieten verstikt. Misschien dat ik ook maar eens een camion beton moet zaaien. Zou daar dan ook onkruid op groeien?
Wat grappig geschreven! Maar je bent niet alleen hoor! Vorig jaar rond deze tijd al meer en een betere oogst! Nu alleen maar onkruid, onkruid en nog eens onkruid! We zijn precies niks anders aan het doen dan onkruid uittrekken en zaaisels die niet uitkomen…
Deze in zonde samenhokkende agnost, vader van drie ongedoopte buitenechteljke kinderen heeft au fond geen last van slakken dit jaar. Ziet nu wat er van komt, van al dat geloof. Eigen schuld dikke bult; alleen intense boetedoening en veelvuldige gebedstondes kunnen soelaas brengen bij katholieke moestuiniers. Al de rest wendt zich simpelweg tot de Escar-go en drinkt de Westmalles zelf op. Godsdienst: louter bron van miserie.
Moraal van het verhaal: drink dat bier zelf op!
Tuinieren kan idd soms echt frustrerend zijn, maar dat maakt de successen des te leuker.
Qua bier raadt met normaliter bier met gist op fles aan (ik gebruik het zelf niet, dus dit is geen eigen ervaring). Het is nu warm en vochtig ’s nachts, slakken zijn opnieuw actiever (ik vind er opnieuw wat meer tijdens mijn nachtelijke escapades met snoeischaar en zaklamp).
Ik vermoed wel niet dat het onkruid minder zichtbaar gaat worden als je die 2 uren inruilt voor het lezen van het Heilig Schrift… maar je kan het altijd proberen.
Zeker dat de vogels er niet met het zaad vandoor zijn? Misschien eens een net spannen boven je zaaisels. Ik hang boven net gezaaide bedden altijd wat te wapperen; cd’s, vlaggetjes, noem maar op. Euh met dit weer groeit het hier toch als kool. Enkel de ruccolla is weer eens helemaal opgegeten.
Slakken zouden enkel afkomen op gistrijk bier. Maar écht verzot zijn ze op Escar-go. Dat laatste werkt bovendien zoveel efficiënter dan gerstenat.
Trouwens: als je die beesten echt haat, dan serveer je ze toch gewoon Heineken? 😉
Heineken! Gaat dat niet wat ver?
Ilse: oef, het ligt dus niet allemaal aan mij als het bij jullie ook zo is…
Bart: en dan zoek je nog een deerne om mee in het stro te rollebollen terwijl je madame van huis is. Ooooo, zoveel ontucht!!
Anomama: correct!
Supermasj: haha, ik zat nu niet meteen in het Heilig Schrift te lezen 🙂
Natuurlijk-rijk: er hàngt een net boven!!!! En bij het buurmeisje staan van die schrik-blink-palen tegen de vogels, dus daaraan ligt het ook al niet 😦
Menck: ik gebrúik Escar-go! Het ligt er vol mee! En ik lijk er alleen maar slakken mee aan te trekken die vervolgens van de kolen eten ipv van de korrels 😦 Op de phloxen hebben ze het trouwens ook gemunt dit jaar. En van de hosta’s blijven ze af. Precies een vreemdsoortige mutatie slak.
wij hebben de voorbije weken onze slakken -voor het eerst- verzopen in een eenvoudige Jupiler. Glaasje in de grond, pintje er in, restje zelf opdrinken en vaststellen dat het inderdaad een zwaar vergif is en twee dagen later lijkjes ruimen.
De kinderen zijn er overigens dol op: drinken geven aan de slakken… Ik kreeg het nog niet over mijn hart om te zeggen dat het is om ze te doen verdwijnen…
Gegroet, aardse onderdaan.
Ik heb nochtans (in tegenstelling tot de vorige jaren) van de slakjes dit jaar geen klachten ontvangen. De sla was blijkbaar erg lekker, de kolen ook en ze hadden er zelfs nog een pintje bij gekregen ! En als alles op was, werd het weer bijgevuld.
En nu begint een ander schepsel te zagen, het kan ook nooit goed zijn voor allemaal he – g*dverdommetoch.
Dat van den Aveve, dat is inderdaad niet juist, dat moet ik eens bekijken. Misschien moet je voorlopig naar de Colruyt, Delhaize of Aldi gaan? Ik heb de tomaten deze week in reclame laten zetten, profiteert ervan !
Colruyt – de beste keuze!
Dit alles is wel zeer vermakelijk.
De Heer zal ervan schuddebuiken en geloof maar niet dat hij zijn Hoegaarden witbier zal afstaan aan de gladde gluipers. En ik ook niet. Die ligt hier in de koelkast te wachten op die hete dagen.
Maar ik vind dit jaar alles lekker groeien behalve mijn zaaigoed; de Heer hoort mij dan ook zachtjes brommen…
Na te hebben geïnvesteerd in een verpakking nema-slug (bodemaaltjes die specifiek naaktslakken als slachtoffer uitkiezen) staat onze moestuin er erg goed bij…
We kunnen dagelijks peultjes eten, ook Nieuw-Zeelandse spinazie en Snijbiet staat regelmatig op het menu. De kolen groeien als kool, en het onkruid inderdaad ook. De bonen bloeien al, de eerste pompoenbloem ging vandaag open, en de aardappelen doen alsof er nooit zoiets als late nachtvorst bestaan heeft.
Werkt dat echt alleen op naaktslakken? Want ik wil geen tuinslakjes vermoorden …
Op de site van Biogroei lees ik: “Nemaslug’ is de commerciële naam voor het produkt ‘Phasmarhabditis hermaphrodita’ dat werkzame nematoden bevat tegen de naaktslakken. Het product werkt niet tegen huisjesslakken.”
Op een andere site vond ik dan weer, dat vermits nematoden die momenteel gebruikt worden tegen naaktslakken niet werkzaam zijn tegen huisjesslakken, en met name de Segrijnslak, men nu onderzoek doet naar werkzame nematoden tegen die groep van slakken.
Ik ga er dus van uit dat de tuinslak inderdaad veilig is voor Nemaslug (en ik zie die inderdaad nog vrolijk tussen mijn niet-aangevreten 🙂 aardbeien rondkruipen…
Nemaslug is idd een goed idee. Als er zoveel slakken zitten, ga je de infectiedruk met die nematoden enkele weken kunnen aanhouden, zeker wanneer je de grond nat houdt.
Alternatief : Koop je een stel indische loopeenden (aka flesseneenden). Ik vermoed dat je er de plaats voor hebt. De beestjes zien er zowiezo hilarisch uit en vreten slakken bij de vleet
Leuk geschreven! Maar daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost. Niet opgeven! Tips kan ik je niet geven maar die staan zeker in andere reacties.
Dieter: eens ze weten dat papa de slakken niet leuk vindt, zullen ze wellicht met evenveel plezier helpen met hen te ‘verdrijven’!
De Heilige Heer Hemzelve: gek, uw manier van schrijven doet mij denken aan iemand die ik ken. Precies alsof u één van ons bent!
Zem: brombrom 🙂
Annetanne: dank voor de tip! ’t Is allemaal zeer moordzuchtig hé; Al mochten ze van mij elk jaar mijn hosta’s kapot vreten, maar van mijn groenten moeten ze afblijven… En misschien heb jij toch een beetje het voorrecht van het Kempense klimaat?
Supermasj: ik heb er al aan gedacht, aan chabokipjes ook trouwens. Maar ik denk toch dat het eenmalig is door dat koude natte voorjaar; andere jaren had ik zo goed als geen last van slakken.
Madame Boerenerf: niet opgeven is zeer goed advies!
De Heer verplicht mijn als duivelke toch eens (zalvend) in de wonde te pissen, namelijk dat u een bodemkundige Hoofdzonde heeft begaan zoals in menig tuinbijbel beschreven “Gij zult geen natte grond bewerken” (Velt pagina 316-317 heb je daar zeker bij de hand) 😉 voorwaardelijk 7×7 magere jaren en alle dagen een ‘weestgegroet’ aan het buurmeisje…
Mea culpa mea culpa mea maxima culpa (maar als het een voorjaar lang regent, wanneer moet een mens dan zaaien?)
als de grond niet meer plakt aan de schup (lees : proper uit de grond komt).
Ik zit op één van de laagste punten van het dorp en heb er mee moeten leren leven/werken dat de grond zeer lang nat blijft. Wat we denken te bereiken met grondbewerking is trouwens relatief (de planten, de beestjes en de tijd doen het beter als we de grond niet telkens weer vastlopen) en in elk geval tijdelijk dus beter de grond voorbereiden en afdekken in de winter voor de vroege zaaibeurten (of winterbedden). Het is een zeer eenvoudig maar leuk experiment en het zal je werkmethode voorgoed veranderen.
Regen in het voorjaar is erger dan regen in het najaar omdat de ondergrond dan meestal nog/al door en door nat is. Een gezonde bodem is voor de helft holle ruimte (met water en lucht) en met name dat laatste wordt vernield en dan heeft niets veel goesting om te groeien, zeker de allerkleinsten niet.
Met uitzondering van een aantal (erwten,..) is die wat latere start trouwens ook relatief. kijk maar 😉
Wat ze in de zandbak ‘vanzelves’ kunnen lukt helaas niet altijd op de wat zwaardere gronden, hoeveel compost of scherp zand je met de beste bedoelingen ook ondermengd. nat=nat=verlof.
Dank 666bbq. Dat afdekken was ik sowieso al van plan; die luchtbelletjes moeten er ook nog inkomen. Sja, ’t is ook altijd een beetje kwestie van tijd hé. Maar volgend jaar zaai ik niet meer in natte grond, beloofd 🙂
[…] sommige plaatsen wordt er eerst vertwijfeld beroep gedaan op een opperwezen, om vervolgens bij gebrek aan respons (dat gaat zo met verzonnen mythische wezens) te doen […]
[…] ik daarom maar even meedoen in het rijtje van de […]