De eerste deelreportage van Koppen gisteren stelde een nijpend probleem aan de kaak: de nood aan kinderopvang, bij tweeverdieners in het bijzonder, maar bij jonge ouders in het algemeen. Fijn dat dit wordt getoond.
Merkwaardigerwijs, echter, zag Koppen een noodzakelijk en oorzakelijk verband tussen de stijgende pensioenleeftijd in ons land, en de toenemende nood aan opvang. Dat grootouders kinderen opvangen, was blijkbaar een premisse die niet moet worden betwijfeld. En tweede schijnbare premisse: als die grootouders de kinderen niet meer kunnen opvangen omdat ze zelf nog aan het werk zijn, dan moeten we andere opvang creëren.
Maar is die opvang door grootouders wel zo vanzelfsprekend? Niet weinig grootouders zijn vragende partij om hun kleinkinderen op te vangen. Toch geldt dit niet voor alle grootouders. Sommigen zijn moe. Anderen hadden misschien op een andere manier van hun pensioen willen genieten. Nog weer anderen wonen te ver, zijn misschien te oud, zijn om andere redenen niet aanwezig. En geheel en al persoonlijk kan ik mij ook niet voorstellen dat wanneer ik op mijn 65ste de ratrace van werk, carrière, opvoeding en hobby’s eindelijk overleefd zal hebben (op al deze vlakken is excelleren het codewoord), dat ik dan zal juichen wanneer mijn kinderen mij vragen: ‘Ma, pa, kunnen jullie vanaf nu de jongste op maandag naar de crèche brengen, de oudste op dinsdag en donderdag ophalen op school, hen op woensdag naar tekenles brengen, opvangen tijdens de pedagogische studiedagen, hen een week bij je thuis nemen met Pasen en liefst ook toch meerdere dagen in het groot verlof, en o ja, vanzelfsprekend ook in nood als ze ziek zijn bijvoorbeeld?”. Ik vrees dat een diepe zucht en enig rologen hun deel zal zijn. En waarom zou dat onterecht zijn? Mag een maatschappij die door de structuren van haar systeem (schooluren zijn niet afgestemd op werkuren, de verlofdagen van scholen overstijgen aanzienlijk die van het werkleven, enz.) de noodzaak aan kinderopvang creëert ervan uitgaan dat de mensen die reeds 40 jaar hebben bijgedragen tot het systeem, nu ook nog eens het gat van die kinderopvang gaan vullen?
Wat me tot de tweede premisse brengt: als ouders meer moeten werken dan hun kind op school is of in de opvang, waarom wordt dan alleen het aspect opvang onder de loep genomen? Misschien is het toch ook mogelijk om eens na te denken over de redenen van die noodzaak tot opvang. En misschien kan er dan eens worden nagedacht over ‘anders’ werken, in plaats van meer of minder. De 40-uren week bijvoorbeeld, schijnt onwrikbaar over 5 werkdagen te moeten worden gespreid. Stel dat er een mogelijkheid bestaat om die 40 uren over 4 dagen te spreiden, dan hebben beide partners elk één vrije dag per week waarin het kind niet naar de creche moet. Of, misschien haalbaarder voor schoolgaande jeugd, het omgekeerde: laat ouders hun vier-vijfde week over 5 dagen spreiden. Hier en daar bestaat deze optie ‘schoolurenweek’ al, maar het is zeker geen standaard mogelijkheid van het systeem. En precies het feit dat het geen standaard is, maakt dat kiezen voor een 4/5de job voor vrouwen een beetje, maar voor mannen vooral als een zelfgerichte kaakslag wordt gezien. Als het moedwillig kiezen voor het einde van een carrière. Terwijl niet alleen de mensen die willen stijgen op de werkladder opvangproblemen hebben. Ook wie een standaard kantoorjob heeft zonder wens tot opklimmen, of wie in een ploegensysteem werkt, in de zorgsector, enz. moet goochelen met schooluren, sluitingsdagen van opvang èn – bovenal, maar niet genoemd – zijn persoonlijk geluk. Want al geeft zo’n job en de zelfontplooiing die ermee gepaard gaat inderdaad bijzonder veel voldoening, het feit dat je kind eeuwig gedoemd is tot voor- en naschoolse opvang (al dan niet door oma en opa) stemt, zeker in de eerste jaren, maar zelden tot tevredenheid. Bij dit alles hebben we het dan nog niet eens over de kosten gehad (ook na terugbetaling via de belastingen voor veel gezinnen een zware dobber) en de moeilijkheden voor opvangouders zelf (hun statuut, hun verloning, enz.).
Een lezersreactie is te beperkt om alle nuances op te vangen. En het aanbieden van meer flexibiliteit in de spreiding van de uren waarop je presteert voor je werkgever (thuiswerk en telewerk heb ik nog niet eens genoemd) is evenmin in alle het juiste antwoord op de vraag. Maar het zou al te gek zijn om niet minsten de paar mogelijkheden tot verbetering die er zijn niet onder de loep te nemen en kinderen nog meer en langer in de opvang te dwingen, als was het vanzelfsprekend.
Ik heb heel de kleuter-en lagere school elke dag tot 18u in de naopvang op school gezeten met al m’n vriendjes en vriendinnetjes en vond dat helemaal niet vervelend. Ik speelde buiten, maakte m’n huiswerk, knutselde en speelde spelletjes met de andere kindjes. Ze hadden er veel meer speelgoed en knutselmateriaal dan thuis en thuis had ik enkel m’n broer om mee te spelen. Ik begrijp dus niet waarom opvang niet leuk zou zijn. Waar ik het wel mee eens ben, is dat m’n moet durven nadenken over alternatieven. Zo vind ik het idee van de brede school wel interessant bijvoorbeeld, waarbij de schooltijd langer duurt maar ook meer dan alleen leerstof biedt aan leerlingen. Je kan er ook je hobbies uitoefenen bijvoorbeeld, zoals ik in de naopvang naar de turnles kon. Het is ooit gelanceerd door groen en toen helemaal afgeschoten, jammer.
Oud, zeer oud word ik: een vaak opdoemende gedacht bij 2 pubers en een tiener.
Ik wil niet vervallen in een verbod denken en een streng dogmatisme maar soms vervloek ik de hedendaagse cultuur met ongebreideld berichten posten, sturen en altijd aan gang zijn.
Mogen kinderen, jeugd en volwassenen de vrijheid van de luiheid en het niets ook niet eens huldigen. En eens dagdromen, denken, filosoferen zonder concreet doel en zonder dwangmatige meedelen op een site.
Soms vervloek ik de schooluren waar ze blijkbaar liggen te slapen en thuiskomen zonder te weten dat de stelling van Pythagoras gaat over een driehoek met een rechte hoek en zonder te weten dat je het onderwerp van een zin vindt door een vraagzin te maken.
Soms vervloek ik de lange deliberaties op school waarin de jeugd zichzelf moet bezighouden. Scholen houden zich bezig met het lepelen van schoolse kennis en geven geen maatschappelijke vorming
Soms vervloek ik smartschool en het zinnetje: ze moeten maar hun agenda lezen.
Soms vervloek ik de tendens van meer en meer met het werk bezig te moeten zijn, het altijd maar presteren, het snoeien van systemen van loopbaanonderbreking/vermindering.
Zijn we enkel geboren om te werken (en dan te comsumeren) of werken we op te leven.
Soms ben ik blij dat mijn pubers eens kijken en stil worden van minderjarige asielzoekers en hun leven.
Soms ben ik blij dat iemand eens beseft dat het anders kan,het is zeker niet altijd beter maar misschien is het de moeite waard om werelden wat open te trekken en van de consumptiemaatschappij niet de enige norm te maken.
Veel van die alternatieve werkvormen leuken leuk, maar werken niet altijd in alle situaties.
Ik zie zelf ook absoluut geen graten in naschoolse opvang, mijn kinderen zijn daar altijd met plezier naar toegegaan.
Ik denk wel dat de overheid op dit vlak schromelijk tekort schiet. Ik ben zelf voorstander voor het organiseren van een 8ste lesuur, iedere dag, een uur sport naar keuze (in samenwerking met sportclubs)
Saskookt en Fruitberg: ja, ik merk ook dat de oudsten de kinderopvang nu leuk vinden. Maar de eerste jaren was dat toch niet het geval, en weegt het voor zo’n kleintje veel zwaarder. Ook is dat niet echt de essentie. Het is niet omdat de kinderen het niet erg vinden, dat het de best denkbare oplossing is. En de oplossing mbt het andere schoolsysteem (meer sport of cultuur tijdens de dag ipv ’s avonds na school) is een heel goed voorstel, dat ik om één of andere reden vergeten te melden ben (misschien omdat ik thuis mijn jongste eten aan het geven was, wegens geen opvang… ;-))
Waarom moet ik nu constant aan lemmings denken, vraag ik mij af?
Ik zat het onlangs uit curieusheid eens uit te rekenen. Het aantal uren dat wij in het middelbaar op de schoolbanken ons broek zaten te verslijten (en dat was lang …) komt (uitgemiddeld over een jaar) juist overeen met een halftime werken …
Als peuter/kleuter werd ik vier dagen per week door mijn grootouders opgevangen, als kind in de lagere school werd ik opgehaald door een nanny en als student volgde ik avondstudie. Mijn leven is er niet door ontspoord, maar een pretje vond ik het bepaald niet. Of toch veelal niet.
Zelf hebben mijn madam en ik geen kinderen, dus het ‘probleem’ stelt zich hier niet. Maar ik merk bij vrienden en familie dat het voor heel wat hoofdbrekens en planningen allerhande zorgt. En allemaal zijn ze het erover eens: pasklare oplossingen zijn er niet, alle “aantrekkelijke” voorstellen ten spijt. Of beter: toch niet in de maatschappij / ratrace waarin wij leven.
Bart: jij bent er alvast geen (meer), waarvoor bewondering.
Willem: exact, hebben wij ook ooit eens uitgerekend.
Menck: ik ken wel meer vrienden met een verhaal zoals jij, en onverdeeld gelukkig zijn ze inderdaad niet. Maar ik blijf vinden dat het daar eigenlijk niet om gaat, maar wel om het feit dat er geen keuze is. Je MOET opvang zoeken, en de staat MOET opvang creëren. Andere oplossingen lijken ook jullie als leuk, of aantrekkelijk te zien, maar niet als ‘mogelijk’. Ik weet echt niet waarom het niet mogelijk is? Het invoegen van 4/5de, ouderschapsverlof, tijdskrediet enz. bleken ook heel goed mogelijk. Het is een kwestie van willen zoeken en durven invoegen (voor de politici…) (en overigens, wat mij betreft moeten die andere tijdsregimes van werken ook voor werknemers zonder kinderen mogelijk zijn).
Dat idee van Fruitberg voor een extra uur (naschoolse) sport, of tijdense schoolse hobbie-uren vind ik wel leuk, maar zoals het tegenwoordig draait in de scholen zie ik dat niet snel gebeuren: in sommige moet je al betalen voor opvang, niet alleen naschools of voorschools, maar stel-je-voor-waar-halen-ze-het!, ook al voor de “opvang” tijdens de middagpauze!
Biodiverse: eigenlijk is het niet zo moeilijk. Het is een kwestie van de hobby’s naar het middaguur te verplaatsen, ipv naar naschoolse activiteiten. En het is ook al politiek voorgesteld. Maar ja, natuurlijk stuit het op veel protest…
Ik overweeg hier ook stillekesaan een lezersbrief. Wegens hoog tijd voor nieuw leesvoor, uffra-onderdeappelboom! Hop hop, aan uw klavier!
Oei, is het al zolang geleden 😮