Afgaande op wat ik lees bij collega-bloggers (nu ja, collega: zij bloggen; ik lees hun blogs ;-)) en elders in papieren en virtueel letterland zijn er heel wat mensen die ervan uitgaan dat ons nog een streepje strenge winter staat te wachten. Mij niet gelaten; ik zou heel graag nog even de vrieslucht ervaren die er tot nog toe niet of nauwelijks was. Tot dan lijkt de tuin zich toch ook maar aarzelend over de lentestreep heen te laten trekken.
Dat de sneeuwklokjes boven staan, hoeft weinig verwondering te wekken in deze tijd van het jaar. Ook bloeiende rozen zijn normaal. Maar zo afgeladen vol met knoppen als ze vandaag staan, heb ik het nog tijdens geen enkele januarimaand gezien. En nieuwe blaadjes maken ze normaal maar eind februari (de rozen die ik staan heb, tenminste). En kijk:
Sommige bolgewassen springen letterlijk van vreugde uit de grond (slechte foto)…
En bij de helleborussen is er een kleine klimaatverwarring waar te nemen. Want terwijl de witte zich momenteel nog maar statig uit de grond rolt (normaal voor deze tijd van het jaar)…
Hebben de paarse hun vol ornaat al aangetrokken (waar ik dat anders maar eind maart zie).
Tijd voor een dagje verlof, medunkt, om eens in de tuin te vliegen en meer van dat schoon te bestuderen…
Het strafste hier: de meest beschutte perzik staat hier nog steeds in blad. Als er alsnog een streepje koude moet komen, heb ik dat liefst zo snel mogelijk (en niet te fel). De knoppen van de abrikozen, perziken en amandel beginnen gevaarlijk te zwellen.
Dus liefst geen streepje koude, mevrouwonderdeappelboom mag wat mij betreft haar neus eens in de diepvriezer stoppen om wat vrieslucht te ervaren. Maar ze mag vooral genieten van de tuin tijdens het verlof (hier is het nog steeds te drassig om in de tuin te werken)
Mag ik er ondertussen terug uit, uit die diepvries? π
Tuurlijk. Je moest die er ook geen week inhouden van mij hoor π
Zelfs de langetermijnvoorspellingen maken geen melding van vorst die naam waardig. Ik hou mijn hart vast voor strenge vrieskou in de late winter / vroege lente.
Het lijkt eerder lichte vrieskou te zullen worden.
Tof dat je me nog een collega vindt! π
Er verscheen een grijns op mijn gezicht bij het lezen van jee eerste zinnen, daarom kom ik hier graag, hΓ© collega π
Hier ook al zwellende knoppen alom. Vorst zou nu nogal hard aankomen.
Ook bij jou staat de tuin blijkbaar al verder dan bij mij…
Hier staan de Muscari en de narcis ook al 10 cm boven het drassige gras.
Je bent echt niet de enige die meer leest dan schrijft π .
Ik probeer al even de Liebster Award die ik van de Biodiverse tuinier kreeg toegeworpen af te werken, maar het is tot nu toe nog niet gelukt, de roep van het snoeiwerk in de tuin was te groot!
Ik moet dringend eens naar je blog komen, al was het maar om te lezen… π
vreest niet, in de gazet stond deze morgen iets over een kleine ijstijd die op komst zou zijn wegens minder zonneactiviteit. Kou wilt gij, kou zult gij krijgen! π
Heb je die dwaze boodschap ontvangen voor of na je van je wankele ladder bent gedonderd? π
1-0 voor appelboom π
Als het dan een tijdje niet meer regent mag het vriezen. Maar dan liefst zo snel mogelijk want hier ook al veel knoppen gespot op de fruitbomen en bij het kleinfruit.
Het is overal warmer dan in de tuin onderdeappelboom blijkbaar!
Beetje laat ben ik met reageren, maar wij hebben hier in zuid-oost Friesland nu een beetje vorst en ijzel. Voor het eerst een strooiwagen gezien deze winter.
Ik wil ook wel een paar dagen zonnige vrieskou, maar dan wel snel. Want ik ben ook bang voor late stevige vorst op al te ver uitgelopen knoppen.
Zo ver als hierboven is het uitlopen hier nog niet gevorderd.
Een strooiwagen, ik was die bijna vergeten! Onze tuin heeft dus ook meer een Zuid-oost-fries klimaat…