‘Donderdag neem je best een snipperdag’, zei Frank vorige week, ‘want het wordt wel 18°C en vanaf vrijdag wordt het nat en koud.’
Ik doe altijd braaf wat Frank zegt. En was thuis op een heerlijk mooie dag (los van de wind dan, maar dat gaf niet). Die vrije dag kwam bovendien zeer goed uit, want op woensdag brachten mijn ouders mij een bezoekje. Zij zijn ondertussen op een leeftijd dat ze beginnen denken aan het afbouwen van borders. En dat resulteerde in de volgende gift:
Ik kon er een compleet verwilderd stukje mee heraanleggen (waar meteen ook wat nieuwe teelaarde mee de grond inging, want de stenige zandgrond (een rest van de verbouwingen) daar was één van de oorzaken van de verwildering (de andere oorzaak is uiteraard ondergetekende).
Voor de rest van de planten moest ruimte worden bijgemaakt. Dat plannetje rijpte al langer. We hebben in onze tuin heel veel in de lengterichting aangeplant, om het uitzicht niet in de weg te zitten. Maar dat maakt dat de tuin ook heel open is. Vorig jaar ging ik met mijn border al een klein metertje roekeloos de breedte in (remember meneer onderdeappelboom en zijn out-of-the-border-thinking). Dit keer besloot ik alles nog een meter (rondomrond) te vergroten. Wat meer struiken, wat hoge planten, en in het algemeen een dwarsborder in de tuin, om een meer warm, omsloten gevoel te geven als we vanuit het huis de tuin in kijken.
Maar afplaggen, dat is een karwei. Vind ik toch, met mijn ongetwijfeld ondermaatse armspieren. Meneer onderdeappelboom deed mij daarom iets cadeau. Een afplagding, zeg maar, dat goed paste bij mijn eerder al gekochte properemensending.
Ik begon heel ijverig met het properemensending. Daarmee stak ik lange lijnen uit, evenwijdig met elkaar.
Daarna nam ik het afplagding. Plaatste het voor me. Probeerde het als een spade in de grond te krijgen. Tiens, dat ging niet. Andersom. Ook niet. Tiens juist, hoe gebruik je dat eigenlijk? Ik weet nog steeds niet of ik het gebruikte zoals het moet, maar ik kreeg de ingeving het op ‘zeise wijs’ te hanteren. Met zwaaitjes dus, van rechts naar links. En dat werkte wonderwel.
De graspollen rollen er als zoden af, als het ware. Supersimpel. Maar van het resultaat vergat ik helaas een foto te nemen 🙂
Maar er was allerlei ander moois te zien. De eerste clematis van het jaar bijvoorbeeld.
’s Middag testte ik mijn tafeltje uit, in goed gezelschap uiteraard…
Je hebt duidelijk genoten, goed gewerkt seg en de regen van de voorbije dagen heeft je nieuwe aanwinst ook meteen goed gedaan. Ik heb voor het weekend nog heel wat digitalis zaailingen verplant, scheelt dat je ze nadien geen water moet geven 😉 Aha en ook het moestuinboek, moeten nu al die bloggers ok dat boek van Mme Zsazsa gaan aanschaffen?
‘Moeten’ zeker niet, maar ik vind dat wel sympathiek, zo bloggers onder mekaar een beetje steunen dmv de aankoop van een boek…
Leuke foto’s. En flink gewerkt. Een properemensending, leuke naam. Ik heb gewoon dit week-end gewerkt, en toen was ’t ook goed weer eigenlijk.
Je bent een optimist, Fruitberg; ik vond het toch behoorlijk frisjes dit weekend.
Dan kunt ge harder werken zonder te zweten heh
Zo’n afplagding ook eens kado gekregen – al jaaaren plezier van! Goed gerief! Dat gaat trouwens vooruit in je tuin! En ik zie dat er desondanks weer moestuinplannen zijn gemaakt? Er liggen zelfs al patatjes voor te kiemen – zie ik?
Klopt, een klein moestuintje, zonder wilde plannen en voornemens; we zien wel of het lukt.
aha! Ik heb plots ook dringend nog een stuk alaam nodig zie ik! (of twee 😉 )
Kom het gerust lenen; ik ben niet van plan dagelijks af te plaggen 🙂
Heb dat hier al jaren liggen hangen en heb nu plots inspiratie voor het gebruik ervan 🙂 wreed merci
Te laat! Ik was gisteren jarig! (en zorg dan traditioneel zelf voor mijne kado 🙂 )
Loko Tosh: je kunt er zelfs drie dingen mee doen. Naar het schijnt. Of misschien ook niet. Een spannend ding dus 🙂
Bart: en heb je jezelf dan één of twee cadeaus cadeau gedaan? Ik ga dat voor mijn verjaardag vanaf nu ook zeggen: doe mij een stuk gereedschap cadeau, en vertel er niet bij waarvoor het dient of hoe je het moet gebruiken. Ik durf wedden dat nog veel nieuwe uitvindingen volgen 🙂 (PS Jij gaat afplaggen, aha! Moestuinuitbreiding? BORDERS???? Dat vraaaaaaaaaaaaaaaagt om een verslag!)
ik heb geen tijd voor een verslag, ik ben aan het plaggen 🙂
In een vlaag van properheidswaanzin heb ik nog een véél properdermensending in huis gehaald, een stalen voegenborstel nl waar ik al het mos mee vantussen de kasseien haal. Het probleem is dat die soort waanzin bij mij nooit lang genoeg duurt om de hele oprit proper te krijgen … Dat ander proper ding dat jij hebt is hier ook al veel gebruikt de laatste tijd, kwestie van een beetje rechtlijnig door het leven gaan 😉
Wow, Eilish, een staalborstel, respect!!! 🙂
Wist niet dat dit bestond een afplagding. Zal ik ook eens afschaffen dan moet ik niet alles afdekken met karton. Want dat duurt zolang vooraleer het gras weg is.
Ik was toevallig ook thuis donderdag omdat ik zondag moest werken. Maar ik heb niets gedaan alleen maar genoten van het zonnetje 🙂
Ik geloof al lang niet meer in karton, omwoelen, omspitten enz.: Eens gras, ooit terug gras. Alleen dit afplaggen doet echt wat het moet doen. Enige nadeel: je bent er ook veel grond mee kwijt, dus terug opvullen is meestal wel noodzakelijk.
Ik heb zo’n afplagding (wanneer komt deze toffe benaming in Van Dale, trouwens?) nog nooit gebruikt – ik wend me tot de spade – maar ’t ziet er een bijzonder gerieflijk werktuig uit.
Vind ik toch, en de biodiverse blijkbaar ook (veel rugvriendelijker dan een spade ook), al is het blijkbaar oneigenlijk gebruik, lees ik in latere reacties.
afplagdingk is inderdaad een leuke naam. Bij ons noemt dat ‘een braak’. Dit omdat het eigenlijk bedoeld is om het terrein braak te leggen wat betekent te ontdoen van alles en klaar te leggen om het te kunnen bewerken. Je gebruikt dit door het metalen deel op voor je op de grond te zetten met de steel naar jou toe. Je kapt dan in door loodrecht van boven naar beneden te bewegen (foei, niet van rechts naar links). Eigenlijk is dat een zwaar uitgevoerde schoffel, voor grotere en zwaarder kruid. De fout die de meeste maken is door hard met de stok naar beneden te bewegen en zo alles af te slaan. Bedoeling is dat het gewacht van de braak alles af kapt (niet dat je er dus zwaar in de grond mee slaat). Op de foto zie ik dat je ook nog de steel wat moet aanpassen (bijschaven) zodat het metalen deel helemaal op het uiteinde zit. Dat werkt het efficiënst. Als ik me niet vergis heeft je collegablogger Eigenwijze tuin daar een fraai werktuig voor (ik heb dat ook thuis) om die steel wat bij te schaven. Je bent dus dringend toe aan wat netwerken…
Ik snap het niet helemaal, denk ik. Van boven naar onder zwieren? En loodrecht? Ik zie niet goed hoe dat met dit ding kan. Ik wil het wel eens proberen maar als ik het mij voorstel eindig ik altijd met de bonk van die steel op mijn hoofd 🙂 In elk geval: ik kan u aanraden het eens zijdelings te proberen; want dat werkt perfect; als je iets wil afplaggen tenminste.
Aanvulling op mijn vorige reactie: Je kan ook gewoon de steel wat afzagen…Taalcorrectie (naast nog wat tikfouten) bij mijn vorige reactie: Gewacht= gewicht.
Uw ding luistert naar de simpele naam ‘hak’ en het properemensending noemen wij ‘halve maan’. Het model hak zoals jij hebt dient (in tegenstelling tot wat Stefan zegt) wel degelijk om _in_ de aarde te werken (ik gebruik het eigenlijk enkel om patatten op te hogen). De modellen om horizontaal te werken staan onder een veel kleinere hoek op de steel, het blad is langer en de steel is inderdaad veel korter – lijkt erg op een dissel.
Nooit gesnapt trouwens waarom Polet zijn gereedschap onder een dikke laag rode verf bedekt (hebben ze iets te verbergen ?)
Ok, ik vertrouw op jouw kennis van werktuigen, maar blijft dat het prima werkt om af te plaggen 🙂 En ik kan mij niet voorstellen dat ik er patatten mee opgehoogd krijg, maar dat zal aan het madammeke liggen (zou meneer onderdeappelboom dan zeggen 🙂 ). Rode verf: anti-roest?
de titel van je stukje had je kunnen afkorten tot ‘hakfan’, en mevrouw Appelboom werd zowaar een hakster !
Maar ik ben gelukkig geen hakfan.
Dit ga ik zeker eens uitproberen, het properemensending heb ik al , de hak ook, er moet juist een steel aan bevestigd worden. Afplaggen deed ik tot nu toe met een spitvork en het properemensending.
[…] gras werd ook hier verwijderd met het afplagding, dat ook hier behoorlijk handig uit de hoek […]